krucifix

Kříž z r. 1787 se nachází v osadě Rýzmburk nedaleko stejnojmenné hradní zříceniny na "návsi" před řadou domkářských usedlostí a proti panskému dvoru na volně přístupném travním porostu. Kříž je proveden z jemnozrnného křemenného pískovce, podstava z šedavého, horní část z okrového. Jednoduchý sokl čtvercového půdorysu nese na přední části vysekanou dataci A 1787, pod níž je nečitelný monogram vytažený bílou barvou. Střední část podstavy je orámována dvojitou volutou, mezi horními spirálami je reliéf mušle. Na mírně vzduté profilované římse, ukončující podstavu je vztyčen kříž zasazený do skaliska, na němž spočívá lebka s hnáty. Mohutná ramena kříže jsou trojlaločně zakončena (jetelový kříž). Korpus Krista má akcentovány hlavu, paže a žebra. Nad hlavou je nápisová tabulka IN/ RI//. Povrch kříže je upraven pemrlicí, všechny hrany jsou provedeny hladce. Před křížem se nachází kámen, snad část stupně, skrytého pod terénním nánosem (pod terénem mohou být i další stupně). Ve vrchní části podstavy je torzo kovového svícnového ramínka.