krucifix

Pozdně barokní pískovcový krucifix z roku 1800 je umístěný v historické části obce na návsi naproti staré kovárně. Kříž byl pořízen na náklady obce o čemž vypovídá nápis na zadní straně soklu kříže. Skládá se z trojdílného podstavce umístěného na základové desce, ke které vede jeden betonový schůdek. Na podstavci je pak posazen bohatě profilovaný plintus, a na něm pak vlastní kamenný kříž s postavou Krista. Pískovcová základová deska jednoduchá nezdobená, s rozměry 26 x 140 x 68 cm. Spodní část podstavce o rozměrech 46 x 85 x 50 cm je čtvercového půdorysu, v čele s mírně vystupujícím rizalitem, ukončená je velmi bohatou profilací. Dřík (110 x 87 x 50 cm) má v čelní straně vystupující kartuši s okosenými rohy, nahoře půlkruhově zakončenou a v ní poměrně vysoký reliéf Panny Marie (postava světice ve výrazném kontrapostu, s rukami sepjatými mimo osu těla, nad hlavou svatozář). Po stranách dříku přiložené voluty. Na zadní straně je vystupující pískovcová kartuš s nápisem: TENTO KRZIZ JEST/ POSTAWENI Z NAKLADU/ CELI OBCI BILANSKI CZA/ SU TOHO BILI RICHTARI/ JOSEF RADOUSS, JAN/ DOBRUSKI …. JEST/ FRANCOUSKOU WOYNU/ DNE 10. JULI/ LETHA PANE. 1800/ OPRAVENO/ 19 10.VII. 00. Podstavec ukončuje bohatě profilovaná římsa (25 x 90 x 50 cm). Vlastní kříž 135 cm vysoký je umístěný na projmutém profilovaném plintu, který má po stranách dolů stočené voluty a uprostřed relief květu. Spodní část kříže je zdobena festonem, obrys kříže zvýrazněn vystupujícím “lemem”. Ramena kříže zakončena trojlistem. Postava Krista je cca 105 cm vysoká, nad hlavou Krista tabulka s nápisem “INRI”.