krytá chodba - kryté schodiště s branou

Kryté schodiště je situováno na úpatí Křížového vrchu, od jeho vrcholu vede alej k hlavní hřbitovní bráně. Vstup je rámován polokruhově zaklenutým portálem s pískovcovým ostěním, které je završeno římsovou profilovanou supraportou. Cvikly zdobí oválná zrcadla se znaky v rolverkových kartuších (mají ulámané rohy). Pravý znak patří Boskovicům, levý s moravskou orlicí městu. Ostění je přerušováno poli s pětilistými růžicemi. Schodiště má tři široké podesty. Nízké boční zdi jsou omítnuty bíle a leží na nich otevřená krovní konstrukce - vznikla po nedávném požáru. Krytina šindel. Schody jsou dlážděny betonovými čtvercovými dlaždicemi. Horní vyústění schodiště má polokruhový záklenek a nad plochou římsou trojúhelný stlačený štít s kamenným křížem osazeným ve vrcholu. Oba vchody jsou opatřeny novými kovanými dvoukřídlými branami.