Langerova vila

Tzv. Langerova vila je zděná, omítaná, přízemní, ve střední části jednopatrová budova uprostřed zahrady o 6 x 3 okenních osách. Na všech průčelích předstupuje rizalit. Na západním a východním průčelí tříosý, na severním a jižním jednoosý. Všechna průčelí i rizality jsou členěny nárožní bosáží. v přízemní partii jsou proražena okna do suterénu. V bočních osách východního průčelí jsou sdružená okna v pravoúhlých profilovaných šambránách, jejichž centrální svislou osu tvoří pískovcový pilastr. Nasedají na průběžnou parapetní římsu, nad okny rozeklaný segmentový fronton s kruhovým reliéfem vyplněným bystou ženy na pozadí mušle. Ve dvorním portiku přistavěném k rizalitu je vytvořeno dvouramenné schodiště s pískovcovou balustrádou. Tři štíty portiku jsou trojúhelné. Portikus východního průčelí tvoří trojitá arkáda vynášená čtyřmi pískovcovými sloupy na pískovcových hranolových podstavcích. Střecha portiku je zároveň balkonem pro 1. patro. Parapet je vyplněn železnou dekorativně zdobenou mříží. Archivoltám arkád tvoří pozadí tři půloblouková pole se štukovými mušlemi. Sloupům arkád odpovídají na vnitřní stěně polopilíře, nesoucí tří polokřížových kleneb. Interiér portiku je přístupný dvěma francouzskými okny. Jižní průčelí trojosé se středním jednoosým rizalitem, okno v rizalitu má obdélnou profilovanou šambránu, kterou rámují dva mělké pilastry, nesoucí rozeklaný segmentový fronton, v jehož středu je kruhový medailon s bystou ženy. Po stranách rizalitu slepá okna vyplněna nikou, jejíž konchu vyplňuje mušle. V nikách stojí alegorické sochy znázorňující sochařství a architekturu na jižním průčelí, hudbu a malířství na severním průčelí. Okna západního rizalitu v přízemí i v patře mají rovné nadokenní římsy. Korunní římsu nesou zubořezové konzoly. Střecha je trojdílná valbová s mírným sklonem.