lávka řetězová

Most je nejstarší zavěšenou historickou mostní konstrukcí na území České republiky, umístěnou na původním místě. Řetězový most s předsazeným tunelem ve skále je situován pod západním křídlem zámku, u paty zámecké skály, most vznikl v letech 1829 - 1831 za Františka Antonína Thuna. Na přelomu 20. a 30. let 19. století byl stávající zámecký park rozšířen ze západu a severu i na jih, na území tzv. Frauenviense (Mariánské louky). K propojení staré části zámeckého parku s novým vznikl třicet metrů dlouhý most přes náhon zámeckého mlýna. Náhon vede ze Zámeckého rybníka a na západě, nedaleko mostu, ústí do Labe. Most renovovaný v roce 1986 je široký 2 metry, ve výšce 7 metrů nade dnem výtoku. Konstrukci drží řetězy jejichž články jsou 60 centimetrů dlouhé. Nosné řetězy jsou na jedné (severní) straně zapuštěny do skály na druhé straně jsou vedeny přes pět metrů vysoký atikový portál tvořený arkádou s plným valeným záklenkem, postranními pilíři s pásovou rustikou, trojúhelným frontonem a atikou se třemi zuby (dva postranní a jeden středový). Tento portál je vyzděn z pravidelných neomítaných pískovcových kvádrů. Spáry jsou úzké, podsekávané hranou zednické lžíce. Mostovka je zkonstruována z deseti ondřejských křížů vložených mezi dvěma podélnými nosníky profilu I. Povrch mostovky je kryt hoblovanými prkny kladenými na sraz. Samotná mostovka je zavěšena na šesti svislicích po každé straně. Lávka je opatřena zábradlím z páskového železa. Konstrukce je natřena, mimo dřevěného pochůzího povrchu, šedou krycí barvou.