lázeňský dům

Zděný dům z pálených cihel je postaven na bývalém náhonu, který vybočoval z Tismenického potoka směrem ke starému mlýnu na severní straně dnešní mlýnice. K jednoduché hmotě zastřešené sedlovou střechou na obdélném půdorysu byla přistavěna roku 1895 parní mlýnice. Dům je přízemní se zvýšenou atikovou partií, hlavní průčelí směřující na jih je členěno ve třech osách. Střední osu přízemí vyplňuje pravoúhlý vchod, po stranách jsou umístěna obdélná okna, nejspíše osazená dvoukřídlými dřevěnými výplněmi s poutcem v horní třetině. Okna jsou lemována štukovými šambránami s jednoduchými rovnými suprafenestrami. Atiková část je prolomena třemi čtvercovými otvory se středním pilířkem, které byly osazeny dřevěnými dvoukřídlými šestitabulkovými okny. Přízemí je od atiky odděleno pásovou římsou, štít je rovněž oddělen od zbytku průčelí výrazněji vystupující drobně členěnou římsou. Nároží jsou zvýrazněna armováním, mezi osami se nacházejí mírně vystupující štukové pilastry s jednoduše tvarovanými hlavicemi, které podpírají římsu mezi přízemím a atikou. Patky pilastrů dosedají na štukový sokl, který je v současnosti téměř celý odpadlý. V atice jsou nároží doplněna drobnějším hladkým armováním, na které navazuje sdružená dvojice pilastrů. Střední okénko je namísto pilastrů doplněno bosáží. Štít je ve svém výrazu prostší a zároveň modernější, historizující prvky jsou doplněny geometrickými motivy. Střední štuková část je předsazena bočním plochám štítu s křídly. Zhruba ve spodní čtvrtině jsou boční plochy členěny římsou, zhruba ve třetině bočních ploch jsou ve štuku provedeny pilastry. Mezi předsazenou střední částí štítu a pilastry na křídlech se nachází štuková plocha s geometrickým motivem kruhu a čtyř pásů, které rozdělují tuto drobnou plochu na čtyři části. Střední předsazená část štítu je završena segmentovým obloukem, kraje předsazené části jsou zdobeny rytou bosáží, před ni jsou zasazeny štukové pilastry. Uprostřed plochy se nachází obdélná vpadlá plocha, ve které dnes není patrná žádná výzdoba. V úzkém prostoru mezi lázeňským domem a mlýnicí je vystavěn drobný prampouch v úrovni římsy mezi přízemím a atikou. Západní průčelí je již jednodušeji pojaté, pětiosé, kromě podstřešní římsy a nejspíše dnes již odpadlého štukového soklu je fasáda hladká. Výjimku představuje ploché rámování lemující římsu, nároží na jihozápadní straně a dále probíhající mezi první a druhou osou zleva. Všechny osy jsou v přízemí osazeny obdélnými dvoukřídlými okny s poutcem v horní třetině, atiková část je osazena čtvercovými okny obdobně jako na jižním průčelí. Severní průčelí je nejméně výrazné, z větší části jsou omítky degradované. Při levé straně je průčelí zakryto přistavěnou částí mlýnice, vpravo jsou patrné pozůstatky nižší navazující stavby s pultovou střechou. Zhruba uprostřed průčelí je v přízemí prolomen drobný průchod.