lázeňský dům Mír

Volně stojící jednopatrový zděný lázeňský dům Mír se nachází severně od lázeňského parku a jižně od nádraží. Hmotově poměrně robustní dům vystavěn nad mírně obdélným půdorysem orientovaným podélnou osou ve směru S – J. V úrovni přízemí půdorys domu rozšířen v jihozápadním a severozápadním nároží polygonálními (čtyřstrannými) arkýři a širokým středovým rizalitem. Střecha mansardová valbová, střešní plášť tvořený eternitovými šablonami. Ze spodního pultu střechy na západní straně vystupuje široký zděný vikýř se segmentovou střechou krytou falcovaným plechem, kopírující tvar čelního zděného štítu lemovaného římsovým profilem. V tympanonu hladký štukový monogram. V čelní stěně vikýře lemované po stranách nárožními lisénami je široké sdružené okno členěné příčlemi do tabulek. Původně zde byla tři segmentem zakončená okna členěná do šesti tabulek a mezi nimi ještě hladké tenké lisény. Na stranách zděného vikýře ještě po jednom valbovém vikýřku uzavřeném oknem členěným do šesti tabulek, dále v severním a jižním spodním pultu valby jsou vždy dva stejné vikýře. Na východní straně nízký osvětlovací „pultový“ vikýř se čtyřmi půlkruhovými nečleněnými okénky. Z horního východního pultu střechy, v severní části, ještě vystupuje zděné omítané komínové těleso, původně ze střechy vystupovala dvě omítaná komínová tělesa se segmentovými plechovými stříškami, situovaná při vrcholech valeb. Fasády hladké, členěné soklem z režného haklíkového zdiva, průběžnými podokenními římsami s jednoduchým štukovým profilem a poměrně masivní korunní římsou s jednoduchým geometrickým profilem. Korunní římsa spodní stranou dosedá na nadpraží oken patra. Sokl prolomen obdélnými podélnými okénky sklepa. V ose jižního průčelí je hlavní vstup, vytvořený zděnou předsíňkou přesahující o půl patra přízemní úroveň. Předsíň má krystalické tvary typické pro kubismus a mansardovou polygonální stříšku krytou plechem. Vstupní otvor ukončený obloukem, který lemuje mohutná profilovaná štuková šambrána dosedající na štukovou římsku ukončující kanelované pilastry při bocích vstupního otvoru. Dveře dřevěné dvoukřídlé, rámové konstrukce s prosklením v oblouku. Před vstupem ještě předložené kamenné schodiště o dvou stupních. Nad vstupním otvorem čtvercový okenní otvor osvětlující mezipodestu schodiště do patra. Průčelí předsíně ukončeno jednoduše profilovanou korunní římsou. Jižní průčelí jinak bez otvorů, pouze v patře při východním nároží je jeden na výšku obdélný okenní otvor. Západní pohledově exponované průčelí má v nárožích přízemí polygonální arkýřky, samostatně zastřešené (plech), osazené vždy třemi úzkými na výšku obdélnými okenními otvory. Těleso arkýře ukončeno korunní římsou se štukovým profilem, podokenní římska přechází na západní fasádu. V tomto průčelí je pětiosý výrazněji předstupující střední široký přízemní rizalit. Střední část, opatřená třemi soustředěnými velikými okenními otvory, vrcholícími obloukem, orámovanými širokými lisénami, ještě mírně předstupuje. V krajních osách po jednom úzkém okenním na výšku obdélném otvoru s půlkruhovým nadsvětlíkem. Průčelí rizalitu ukončeno jednoduše profilovanou korunní římsou a v úrovni patra je na jeho ploché střeše balkón. Zábradlí tvořeno zděnými hranolovými sloupky, mezi nimiž jsou vloženy dekorativní kovové mřížové výplně, jejichž součástí jsou i koše na květináče (truhlíky). Ve druhé ose od jihu (v první ose balkónu) na výšku obdélný vstup, jinak na výšku obdélné okenní otvory. Severní průčelí tříosé, v přízemí a patře s nerovnoměrně rozloženými okenními osami. V přízemí k sobě soustředěná tři větší na výšku obdélná okna orámovaná šambránami, na jejichž nadpraží dosedá masivní přímá římsa a z ní ještě vyrůstají půlkruhové štukové římsové lišty situované nad nadpražími oken. Podokenní římsa přechází na nárožní arkýř, na východní a západní průčelí. V patře tři na výšku obdélné okenní otvory. Východní fasáda, členěná středovým velmi mělkým rizalitem, má v přízemí celkem sedm okenních os (v rizalitu tři) a v patře osm (v rizalitu čtyři). Ve střední ose přízemí velký čtvercový okenní otvor, na jeho stranách po jednom malém čtvercovém okénku. Nad nadpražím čtvercového okna odsazená přímá nadokenní římsa, provedená v rozsahu šířky rizalitu. Na římsu ještě v ose středního okna dosedá půlkruhová štuková lišta. Na stranách rizalitu po dvou na výšku obdélných oknech, rámovaných šambránami půlkruhově vypjatými nad nadpražím okenních otvorů. V patře v rizalitu čtyři malé mírně na výšku obdélné okenní otvory, jejichž podokenní římsa provedena pouze v rozsahu rizalitu. Po stranách rizalitu vždy dva na výšku obdélné okenní otvory, jejichž podokenní římsa končí u hran rizalitu, pookenní římsy oken v patře jsou tak výškově odsazené. Výplně okenních otvorů jsou různých rozměrů, v naprosté většině původní, osazené za lícem zdiva. Jedná se o dřevěná dvojitá dvoukřídlá okna s poutcem (menší okna bez poutce), dle rozměrů okenních otvorů provedená jako jedno dvou či vícekřídlá. Jednotlivá křídla členěná pomocí příčlí do tabulek, v malých křídlech nad poutcem (či u nejmenších okének) paprskovité členění. U většiny oken dochováno i původní kování tvořené mosaznými olivami či půlolivami, jednoramennými kličkami a smýkacími drátky na vlysech okenních křídel, dále závěsy s válcovými pouzdry se zaoblenými konci.