letohrádek

Letohrádek (Lusthaus, Nový Lusthaus) se nachází v lesní lokalitě Braitava. Drobnou stavbu tvoří dvoupodlažní centrála na půdoryse nepravidelného šestiúhelníku a k jedné straně přiléhající apsida s vloženým schodištěm. V roce 1994 byla provedena celková rekonstrukce objektu zachovaného jen v obvodovém zdivu. Byl opraven vnější plášť budovy, byla obnovena mansardová střecha s pěti pultovými vikýři, završená střešní hrotnicí. Střechu pokrývá pálená krytina bobrovka. Fasádu člení lizénové rámy, jednoduchá korunní a kordonová římsa. Okenní a dveřní otvory rámují šambrány s pravoúhlými uchy, v patře doplněnými jednoduchým klínovým klenákem, podpírajícím přímou nadokenní římsu. Okna v patře jsou opatřena dřevěnými žaluziemi. Místnost v přízemí je zaklenuta, dřevěný strop v patře byl rekonstruován, v apsidě zůstalo po obnově dřevěné vřetenové schodiště. Letohrádek byl postaven zřejmě kolem roku 1780 za posledního althannovského majitele vranovského panství, hraběte Michala Josefa z Althannu (1756–1800), jako jeden z saletů lesoparku.