letohrádek čp. 37

Téměř volně stojící (k jižnímu průčelí věže se připojuje chodba ze zámku) jednopatrová nepodsklepená stavba s vápennou omítkou (vystupující detaily bílé, plochy okrové). Z obdélného půdorysu nad JZ nároží mírně vystupuje čtvercová schodišťová třípatrová věž, vnitřní dispozice jednotraktová s obíhajícím, z větší části zaskleným arkádovým ochozem v obou patrech. I n t e r i é r : výklenky otvorů se šikmými špaletami a segmentovými záklenky, záklenky zasklených arkád půlkruhové. Konstrukce oken a zčásti ještě i zasklení arkád v 1. patře (na V straně) pozdně empírové, ze stejné doby většina dveří, převážně dvoukřídlých, v profilovaných zárubních, ve výplních kosočtverečné rámce. Přízemí : menší, jižní místnost zaklenuta valeně se dvěma dvojicemi vstřícných trojbokých výsečí, pata klenby v omítce podseknuta, větší místnost plochostropá. Arkádový ochoz s klenbou valenou se styčnými trojbokými výsečemi s hřebínky na hranách, dosedající na straně arkád na profilavané náběžní římsy. V západní části vyděleny dvě místnosti, v zazdívkách arkád šestitabulková okna a prosklené dveře. Ve východní části ochozu komínová kovová dvířka s ozdobnými iniciálami CM. Schodiště, lomící se kolem čtverhranného zděného sloupu, tvoří čtyři krátká ramena, tvořená masivními kamennými stupni, zaspoda nahrubo zaoblenými. Mezipatro nad přízemím : schodiště, stejně řešené jako v přízemí. 1. patro : ústřední sál má fabionový strop nesený římskou, na něm na podélné ose tři malované ornamentální prvky ze stáčených motivů, větviček s bobulemi, tuhých listů apod., ústřední motiv největší, s centrálním mušlovým prvkem. ve východní stěně mramorový šedobílý krb, zdobený toskánskými pilastry nesoucími profilovanou římsu s hladkým vlysem a kladím. Skládaná parketová podlaha. Sál propojen na západní, východní a severní části segmentově zaklenutými prostupy s arkádovým ochozem, klenutým jako v přízemí, náběžní římsky pod oblouky arkád osekány. Z ochozu oddělena na jihu předsíň a na východě skled, klenba ponechána. Schodiště řešeno jako v přízemí. Mezipatro nad 1. patrem : opět otáčka čtyřramenného schodiště, na JZ podestě pravoúhlý profilovaný portálek, v něm dveře s výplněmi rámovanými profilovaný lištami - výstup spojovací chodby ze zámku. Podkroví : vestibul s novodobým kazetovým stropema tři plochostropé místnosti. Krov : typu ležaté stolice, plné vazby zpevněny pásky, pod vrcholem ještě hambalky, na podlaze prkna. Ve věži plochý prkenný strop. E x t e r i é r : ve všech otvorech dřevěná žaluziová okna. JV průčelí : vlevo mírně vystupující jednoosá, tři arkádové osy. Věž s profilovanou podstřešní římsou, ve 4. podlaží hladké ostění okénka. Arkády děleny lisenami, nad nimiž se profilovaná podstřešní římsa oblamuje. V obou podlažích půlkruhově zaklenuté arkády s archivoltou v přízemí spočívající na profilovaných náběžních římskách. Štít čtyřpodlažní, dělený profilovanými římsami a vyjma spodního podlaží vykrajovaný, levá čtvrtina pak nahrazena věží. Ve spodním podlaží dvojice sdružených oken v hladkých ostěních a vpravo dvojice půlkruhových nik s konchami. Výše dvě okénka v hladkých ostěních a vpravo zvlněný nástavec, ukončený dvěma obelisky, ještě výše kruhové okénko, po stranách obelisky, které jsou i po bocích vrcholového prvku s piniovou šiškou. SV průčelí : 6 os arkád, provedených jako u předešlého průčelí. Nad 4. osou třípatrový štítek. Spodní část s kolmými boky a sdruženým oknem v hladkých ostěních, dělící římsky profilované, vrchní část štítu s vykrajovaným okrajem, ukončeným nad římsami volutami, po bocích obelisky, na vrcholu šiška. SZ průčelí : 4 osy arkád (řešení viz výše), v přízemí vyjma levé s plnými zděnými parapety a novodobými mřížemi. Souměrný čtyřpodlažní štít, řešený jako na JV průčelí, v jeho 2. úrovni navíc po stranách oválné rámce a pod římsou člen. pruh. JZ průčelí : 5 os arkád a vpravo vystupující věž ve spodních podlažích 2osá, nahoře 1osá. Arkády (řešení viz výše) v 2. - 5. ose přízemí též kryty žaluziovými okenicemi, v 5. ose s dveřmi. Nad 3. osou třípatový štítek jako na SV průčelí, nad kruhovým okénkem středního podlaží letopočet 1823. Na věži dole 2 osy po3 vůči sobě výškově posunutých okének, spodní 2 s renesančními profilovanými ostěními s parapetními římsami, šambránami a přímimi nadokenními římsami, krytými prejzy, vrchní okénka v hladkých ostěních. Střecha : sedlová, šindelová, s námětky. Omítaný komín ukončen profilovanou římsou. Střecha věže osmiboká cibulovitá s lucernou, ukončenou hrotnicí s makovicí a plechovou "kometou" - spodní cibule šindelová, vršek oplechován. Součástí letohrádku je tzv. vanilková zahrádka na západní straně, půdorysně lichoběžná na opukové tarasní zdi s litinovým zábradlím mezi sloupky.