letohrádek Valdštejnská loggie

Z města Jičín vede severovýchodním směrem čtyřřadá lipová alej k Valdštejnské lodžii. Jihovýchodním směrem od budovy lodžie se rozkládá park zvaný Libosad (o celkové výměře 6,22 ha). V minulém století park k jeho škodě přetnula železniční trať Jičín – Turnov. Areál Libosadu tvoří barokní budova lodžie, na jihovýchodě k ní přiléhá park obehnaný zdí. V severním rohu parku poustevna, v jižním rohu parku je situována vyhlídka do okolní krajiny. Jihovýchodní hranici parku tvoří železniční trať. Za železniční tratí pokračuje areál dále jihovýchodním směrem. Je tu ovocný sad, na který dále navazují lesní porosty (listnaté stromy, původní obory a snad i bažantnice). Barokní kompizici tvoří dvě základní osy- je to osa směrem jihovýchodním, přes ovocný sad do obory (bažantnice), kde jsou dodnes patrné střelecké cesty- průseky. V severním rohu parku rondel- po obvodě vysoká kamenná zeď se šesti nikami, vstup do rondelu zaklenutý obloukem z cihelného zdiva. V rondelu umístěn dřevěný domek, před ním stojí poustevník s knihou. Dřevěná socha poustevníka je lidová řezbářská práce. V jižním rohu parku je umístěna vyhlídka s pískovcovými lavicemi bez opěradel. Na jihozápadě ohradní zeď ze smíšeného, omítaného zdiva. Na severovýchodě zeď také ze smíšeného, ale neomítaného zdiva (na několika místech zřícena). Jihovýchodní část parku bez ohrazení- probíhá zde železniční trať, jihovýchodně od ní se nachází pozemky bez ohrazení a oplocení. Grotta a obvodová zeď jsou nedílnými součástmi komplexu lodžie, i přes havarijní stav si zachovaly vypovídající schopnost o době a charakteru původní raně barokní zahrady a zřejmě jediného zachovaného manýristického kasina na území České republiky. Areál zahrnuje lodžii s čestným dvorem, oboru Libosad a grottu.