Lhotka

Památková zóna je vymezena hranicí, jejíž průběh je popsán ve Vyhlášce Ministerstva kultury České republiky č. 249/1995 Sb., o prohlášení území historických jader vybraných obcí a jejich částí za památkové zóny ze dne 22.09.1995. Předmětem ochrany je zachování základních urbanistických a architektonických kvalit jádra sídla. Důležité chráněné hodnoty rovněž tvoří zachování základních pohledů a průhledů tímto památkově chráněným územím na jednotlivé nemovité kulturní památky, jejich skupiny či základní průhledy. Smyslem vyhlášení vesnické památkové zóny je zajistit, aby bylo v rámci jejích hranic chráněno prostředí sídla jako celku, aby ostatní stavby na tomto území respektovaly historický charakter sídla a jejich případné úpravy směřovaly k potvrzení tohoto charakteru a nápravě případných dřívějších nevhodných úprav staveb a prostranství, nikoli k jeho narušení. Jednotlivé stavební akce na území plošně památkově chráněných území musejí být proto posuzovány vždy v územním kontextu, tedy jak se případnou stavební činností změní nejen daný objekt, ale i jak bude jeho zamýšlená úprava působit na celé okolí.