lovecký zámeček Dřevíč

Areál někdejšího loveckého fürstenberského zámečku Dřevíč je situován v mírně svažitém terénu, sklánějícím se k V a J do údolí potoka Vůznice, v široké zatáčce silnice z Lán do Nižbora takřka na hranici okresů Rakovník a Beroun. Jádro areálu tvoří vlastní zámecká budova čp. 198, v nevelké vzdálenosti JZ od ní stojí hospodářské stavení čp. 83. Dále k Z v lesním porostu parku je umístěna kaple sv. Huberta. Vých. od zámečku je malá dřevěná tzv. Bavorská chata nebo pavilón. Novodobý zásah do původního areálu představuje nový dvoukřídlý přízemní dům s podkrovní nástavbou, zastřešený valbovými střechami s bobrovkami. Konvenční, zcela nezajímavá stavba, situovaná v těsném záp. sousedství hospodářské budovy, pochází asi z 60. let 20. stol. a není předmětem památkové ochrany. Podstatnou část rozlohy areálu zaujímá park, tvořený loukami a lesem. Značná část parku, jehož hranice je místy obtížné přesně stanovit, je, na rozdíl od soukromých objektů, dosud ve správě Lesů ČR. Areál zámku s parkem není vymezen ohradní zdí ani plotem. Předmětem ochrany je: zámeček čp. 198, hospodářská budova, kaple sv. Huberta, Bavorský pavilón, zámecký park a pozemky vymezeného areálu.