Malíkov nad Nežárkou

Malíkov nad Nežárkou se nachází ca 5 km jižně od Jindřichova Hradce, v mírně zvlněné otevřené krajině sousedící s lesy České Kanady. I když první písemná zmínka pochází až z berní ruly roku 1654, původ vsi je středověký z období kolonizace Jindřichohradecka. Jádro vsi tvoří náves tvaru kapky s jedinou přístupovou cestou od SV, podél které se postupně rozšiřovala zástavba. Uprostřed návsi se nachází pramen a rybník, v rozšířeném ústí ulice do návsi stojí novorománská kaple s polygonálním presbytářem a štíhlou věžičkou v západním průčelí. Kolem návsi jsou radiálně řazeny uzavřené usedlosti, dvouštítová průčelí jsou vesměs jednoduchá nezdobená, s trojúhelnými štíty a klenutými branami. Vzhledem k německé národnosti většiny obyvatelstva došlo k poválečnému vylidnění a související devastaci stavebního fondu obce, naštěstí nedošlo k porušení hmotové skladby vsi a Malíkov si tak uchoval typicky jihočeskou atmosféru návsi s rybníkem a okolostojícími statky.