Mariánské sousoší

Sousoší stojí volně uprostřed S poloviny hl. náměstí. Celková výška asi 7 m, sochy pískovcové, postament žulový. Bez polychromie. Postamen sousoší je situován na čtvercovém schodišti s okosenými rohy. Jeho spodní část je rovněž čtvercová, na nárožích flankována osmibokými sloupy, které vrcholí hlavicí, na níž je umístěna vždy 1 socha. Výrazně vyšší ústřední sloup nese plastiku P. Marie, čelem otočenou k J. Na JZ nároží stojí sv. Barbora, na SZ sv. Rosalie, na SV s. Šebestián, na JV sv. Roch. Všechny 4 plastiky jsou provedeny zhruba v životní velikosti, orientovány vůči sousoší úhlopříčně. Světci v tradičním pojetí, s charakteristickými atributy. Předmětem ochrany je: mariánské sousoší na pp. 1040/1.