mariánský sloup

Kamenný sloup se sochou P. Marie se nachází ve východní části obce v obdélníkové oplocené ohrádce před domem čp. 52. Na čtvercové dvoustupňové základně je umístěn cibulovitý čtyřboký konvexně-konkávní podstavec. Jeho spodní konvexní část je vpředu a na bocích zdobena kanelováním. Na zadní straně podstavce je rytou linií vymezené pole s vtesaným nápisem: MARIABUĎ/POMOCNPCE/KŘESŤANU. Horní konkávní část podstavce je vytažena v obloučnou římsu, která nepokračuje na zadní stranu, kde rytá linie vymezuje pole s vtesaným monogramem IHS, se zdobně provedeným písmenem H. Na podstavci stojí sloup s plintem a čtvercovou patkou profilovanou výžlabkem a oblounem. Zadní strana plintu patky je rovná s vtesaným letopočtem 1760. Hladký sloup s entazí je zakončen čtyřmi prstenci a toskánskou hlavicí s profilovanou krycí deskou. Na ní stojí socha Panny Marie v ikonografickém ztvárnění Immaculaty v podživotní velikosti. Socha Panny Marie stojí na polokouli obtočené hadem, kterého pravou nohou zašlapuje. Marie je oděna ve spodní šat a rozhalený dlouhý plášť, vlasy zčásti zakrývá rouška. Ruce má v gestu modlitby spojeny nad levým bokem. Kolem hlavy světice je frontální drátěná svatozář s 12 hvězdami. Sloup s podstavcem je spojen na přední a zadní straně železnými kramlemi. Na zadní straně svoustupňové základny je nápis „obnoveno lp. 1967 a 93".