Mariánský sloup - sloup se sochou P. Marie a sochami sv. Jan Nepomuckého, sv. Barbory

Na okraji hlavní silnice u mostu je na mohutném podstavci umístěn sloup s mariánskou sochou, u paty doplněný bočními sochami sv. Jana Nepomuckého a sv. Barbory. Pro sousoší provedené z jemnozrnného pískovce je vymezen nevelký čtvercový pozemek, ohrazený dekorativním kovovým plůtkem s kamennými pilířky v rozích, na straně ze svahu s podezdívkou z pískovcových kvádrů s nárožní plasticky zvýrazněnou bosáží. Pilířky jsou svisle členěny moderně stylizovaným motivem kanelury. Robustní hranolový podstavec pojednaný pásovou rustikou má zvýrazněné, plasticky vystupující střední pole, zdobené stylizovanými neoslohovými rozvilinami, které obsahuje dekorativní, původně zlacený nápis ve znění: „Přestavěl, zvýšil a ozdobil / 1883 / František Buchtel / C.K. finanční komisař / narozen v č.5 zde 15. května 1805 / tuto od /Ondřeje Buchtela 1721 / postavenou sochu.“ Jiným písmem pod ním uveden drobnější nápis: obnoveno roku 1934. Na dolní obrubě nápisového pole je uvedena signatura: Vít Kalous / kameník“. Podstavec ukončuje nevýrazná rovná římsa. Na podstavci uprostřed je vztyčen antikizující sloup s hranolovým postamentem, na jehož čelní straně je nápis: REFV / GIUM / PECCATO / RUM. Nad ním je upevněna kovová dekorativní konzola s novodobou lucernou, k níž je dokonce po povrchu veden kabel elektrického vedení. Na jeho soklu je úzký obdélný rámec s reliéfem ležící světice s křížem v rukou. Vysoký dřík sloupu je hladký, s entazí a volutovou hlavicí, na níž je postavena socha Madony,s Ježíškem v náručí, který v ručkách drží pravděpodobně jablko a kříž. U paty sloupu vlevo je na nízkém soklu umístěna socha sv. Jana Nepomuckého v tradičním ikonografickém provedení s biretem na hlavě, krucifixem, plechovou palmovou ratolestí a svatozáří s pěticí hvězd (na soklu nápis S. JOANES NEP, na povrchu nevýrazné stopy polychromie) a vpravo socha sv. Barbory s kalichem v ruce a drátěnou svatozáří (na soklu nápis S.BARBARA M, nezřetelné stopy polychromie a zlacení). Rozměry: Výška podstavce vč. římsy: 223 cm, půdorysné rozměry uprostřed 63 x cca 215 cm; v úrovni římsy 86 x 222cm. Nápisové pole vč. lemující stezky 86 x 150 cm. Výška soch po stranách cca 130 cm, jejich sokl s nápisem cca 17 cm. Výška vlastního sloupu vč. soklu a hlavice je cca 4,1 m, výška sochy Madony odhadem odpovídá výšce obou postranních soch. Celková výška je tedy téměř 8 metrů.