márnice

Objekt márnice je součástí hřbitova u kostela sv. Vavřince. Menší stavba z režného cihlového zdiva je situována při západní ohradní zdi hřbitova a její hlavní průčelí se obrací k východu. Tříosé fasádě dominuje lehce předstupující štítový rizalit doplněný ve vrcholu štítu motivem latinského kříže, který je vyskládán z bílých tvarovek. Další dva latinské kříže se nacházejí při levém a pravém nároží a jsou tvořené za líc zdiva ustupujícími cihlami. Přízemí a patro rizalitu člení vpadlé pole ve tvaru lomeného oblouku, ve kterém jsou nad sebou zasazeny dvě slepé osy spojené jedním ostěním. Dvě postraní okenní osy jsou osazené za lící zdiva trojkřídlými okny členěnými příčníkem a poutcem do tvaru písmene „T“. Příčníky i poutce jsou zdobené jemným geometrizujícím reliéfem. Oba okenní otvory jsou narozdíl od rizalitových os doplněné výraznými kamennými parapety, na které navazuje průběžná podokenní římsa vyskládaná z vertikálně kladených lehce předsazených cihel. Korunní římsa rizalitu i bočních křídel je vyskládaná pomocí cihlových tvarovek a je členěná na způsob antického kladí. Hladký vlys navazuje na zubořez z tvarovek, který je ohraničený dvěma přímými římsami, spodní římsu doplňují v pravidelných rozestupech z cihel naznačené konzole. Štít rizalitu je ukončený jednoduchou oblounovou římsou. Horizontální členění fasády ukončuje vyšší sokl, který je proveden z kamenných desek. Boční dvouosá štítová průčelí budovy jsou řešená zrcadlově a jejich základní architektonické členění navazuje na hlavní fasádu. Horizontálně jsou boční strany márnice rytmizovány průběžnou korunní a podokenní římsou a kamenným soklem. Zkosené strany štítů jsou zvýrazněné oblounovou římsou vyskládanou z tvarovek a oba štíty jsou prolomené malým segmentově zaklenutým okénkem. Původní okenní rám dělený do tvaru písmene „T“, se však dochoval pouze na východním průčelí. Obě osy jsou po stranách doplněné dvěma latinskými kříži ze světlých cihel, další dva reliéfní latinské kříže se nacházejí při nárožích budovy v úrovni okenní a vstupní osy. Západní vstup do budovy je zasazený v kamenném ostění a je přístupný po dvou schodišťových stupních. Jednokřídlé dveře s nadsvětlíkem jsou členěné na osm polí, horní dvě jsou prosklená a chráněná pruty uchycenými do tvaru kříže. Veřeje mají křížové závěsy a jsou zavěšené na hácích. Vstup na východní straně budovy je širší dvoukřídlý, ale jeho výplň má obdobné geometrické členění. Po stranách obou vstupů je prolomena vždy jedna okenní osa, která byla původně osazená jednokřídlým okenním rámem, který byl příčně dělený na šest okenních tabulek. Jižní dvouosé průčelí je členěno shodně se zbytkem budovy, pouze obě okenní osy byly dodatečně zazděny. Zastřešení márnice je tvořeno průnikem dvou sedlových střech, které jsou kryté břidlicovou šablonou, jen na jižní straně je položená plechová krytina. Interiér márnice je dvoutraktový rozdělený podélně cihlovou příčkou. Oba prostory mají samostatný vstup, ale průchod mezi oběmi místnostmi je dnes zazděný obdobně jako okenní osy v jižní obvodové zdi. Oba prostory jsou plochostropé, opatřené vápennou omítkou, podlaha je betonová. Východní trakt sloužil pravděpodobně jako byt hrobníka, jak dokládá torzo topeniště a výmalba se zbytky secesního dekoru. Máry byly ukládány do vedlejší místnosti, ze které byl také přístupný krov budovy. Otvor do krovu je dnes však zazděný a odstraněno bylo i patrně jednoduché žebříkové schodiště na půdu. Obě místnosti byly odvětrávány vždy dvěma průduchy v severní a západní obvodové zdi, které jsou na vnější straně opatřeny ozdobnými plechovými kryty