Maškův vodní mlýn

Maškův mlýn je situován mezi průjezdní silnicí a Radotínským potokem. Areál je tvořen jednotlivými objekty postavenými po obvodu dvora. Na východě stojí nejstarší budova mlýna s přízemním přístavkem pekárny (čp. 7). Na severu obytná budova (čp. 30), na východě stodola a na jihu kolna. Mlýn pravděpodobně z poslední čtvrtiny 18. stol., úpravy r. 1846, r. 1859, rekonstruován r. 1910. Objekt mlýna uzavírá dvůr na západní straně. Je to patrová budova na obdélném půdorysu. Podél západní fasády k němu přiléhá novodobá přízemní obdélná přístavba. Střecha je valbová, kryta dvojitou bobrovkovou krytinou. Krovy mají stojaté stolice. Východní průčelí je pětiosé, s mělkým rizalitem na střední vstupní ose. Kordonová i korunní římsa je bohatě profilována. Okna jsou osazena v líci fasády, v patře jsou zdobena obíhající profilovanou lištou. Nároží je vpadlé, zaoblené. V SV nároží je vezděn mramorový zdobený patník. Vstupní portál s půlkruhovým záklenkem je mramorový, nese vyrytá data - 1804, 1846, 1935/39?/, 1944. Severní fasáda má vstup na ose, na úrovni průjezdní komunikace, přímo do patra. Vstupní portál je mramorový, profilovaný, doplněn nadlehlou nikou, ve které je umístěna mramorová socha sv. Jana Nepomuckého. Soška je datována r. 1859. Vpravo od vstupu je novodobý, luxfery zasklený okenní otvor. Fasáda je provedena z hrubozrnné omítky v kombinaci s hladkou plochou kolem portálu, okna, na nároží a římsy. V budově je k jihu orientovaná světnice v obou podlažích. Přepatrování a strojní zařízení je zachované, dřevěné. V přilehlé novostavbě pekárny /z r. 1910/ je zachované strojní zařízení. Obytná budova stojí na obdélném půdorysu, při silnici, na severní straně areálu. Ze strany silnice se jeví jako přízemní. Ze dvora je patrová, s balkonem ve východní části. Patro je zde sedmiosé s novými okny ze 20. stol. Tři vstupy v přízemí mají zachována kamenná ostění, ve dvou případech s nadsvětlíkem. Na východní straně k domu, pod terénem, přiléhá prostor sklepa. Přízemí je klenuto segmentovou valenou klenbou. Patro je plochostropé. Střecha je valbová, kryta bobrovkami. Pod ní bohatě profilovaná korunní římsa. Západní část nově přestavěna. Na východní straně dvora stojí dvoumlatová stodola, na kterou na jihu navazuje kolna s přístavkem. Stodola pochází pravděpodobně z konce 19.stol. Na štítu datace 1913. Fasády jsou rozčleněny na hrubozrnná pole a hlazené rámy a ozdobné prvky. Otvory pro vrata na dvorní straně nestejně vysoké a široké. Střecha je sedlová, s pálenou krytinou. Uvnitř zachovány dřevěné stropní konstrukce a chlívky. Kolna i konstrukce přístavku jsou součástí stavby stodoly - jednotně archetektonicky řešené. Severně od stodoly je vjezd do odvora se zděnými pilíři s ochrannými patníky.