Maxova vodárna s kašnou

V blízkosti mincovny v ulici Na Kopečku stojící nízká přízemní stavba na přibližně čtvercovém půdorysu, obrácená užším hlavním průčelím směrem k městu. Hlavní fasáda je členěna v celé ploše pásovou bosáží, ukončenou širokým tympanonem s vyloženou profilací římsy v celé ploše. V estředu pole je umístěn znak kardinála Maxmiliána Somerau Becka s přikrývadly a knížecí korunkou. Pod vyloženým ořímsovaným tympanonem je umístěn nápis s kovových litých liter ve znění “MAXMILIAN JOSEPH SEINER GUTEN SCHUTZSTADT CREMSIER MDCCCXXXVIII”. Ve středu plochy průčelí je umístěna menší kamenná kašna , sestávající z profilované kamenné obrubně basénu a na stěně je umístěn chrlič v pododobě antické ženské hlavy. Plocha kolem hcrliče je vymezena motivem zaslepené segmentově zaklenuté niky s bosáží. Boční delší strana stavby, lícující s ulicí Na Kopečku, je plochá bez pásové bosáže v přízemní linii prolomena trojicí nepravidelně řazených sklepních oken s vsazenou mříží. Zadní strana je bez okenních otvorů, pouze se zazděným volským okem v tympanonu. Celkově je objekt Maxovy studny kryt sedlovou střechou s nízkým sklonem. materiál: kámen - pískovec, cihla, kov