Medvědí fontána

Fontána kdysi stávala v zahradě barokního paláce hraběte Slavaty, stojícího v předpolí Jiráskova mostu. Na počátku 19.století koupil pozemky průmyslník Aaron Przibram. Jedinými pozůstatky barokního paláce se staly fontána a portál. Fontána nejprve stávala na továrním nádvoří, odtud se přestěhovala před bývalá kasárna(dnes Justiční palác) a po 2.světové válce na dnešní místo. Fontána je od roku 1894 v majetku města, které ji dostalo darem od majitele továrny. Kamenná fontána se dvěma patry nádrží vrcholí sochou Neptuna. Spodní nádrž je pod okrajem zdobena mohutnými akantovými listy. Střední nádrž nesou tři stojící medvědi. Na spodní straně je zdobena ve středu věncem akantových listů, při okraji maskarony v akantech střídavě s mušlemi pokrytými květinami a plody. Střední pilíř nesoucí vrchní nádrž tvoří stočené akantové listy. Vrchní fontána má podobu mušle se zvlněným okrajem, přes který přetéká voda. Ve středu stojí mohutná postava Neptuna, který každou nohou stojí na hlavě jednoho delfína a třetího svírá mezi nohama a o jeho hlavu si opírá trojzubec. Neptun je nahý, přes rameno a kolem ruky má přehozen pruh draperie. Vousy v mohutných pramenech má divoce rozvlněné. Svalnaté tělo je propracované do nejmenších detailů, včetně naběhlých žil. Fontána je dílem raně barokního sochaře Jeronýma Kohla, pocházejícího ze západních Čech, vyučeného v řezbářské dílně, což se na způsobu provedení některých jeho kamenných plastik – zde konkrétně medvídků – projevuje. K jeho známějším pracem patří především fontána na II. nádvoří Pražského hradu.