Merkuria

Celým názvem Správní budova podniku Merkuria, dnes Mercury Business Center – MBC. Devítipodlažní volně stojící administrativní budova sestávající z centrálního jádra a čtyř nárožních věží. Svou „drsnou poetičností“ je řazena ke stylovému proudu brutalismu. Administrativní budova byla původně navržena pro dva uživatele: PZO Merkuria a Československou obchodní komoru. Tomu odpovídalo i dispoziční uspořádání, samostatný provoz dvou subjektů a společné využívání zařízení v přízemí. Suterén zahrnuje technické zázemí. Stavba podobně jako u další budovy PZO, budovy Kovo, dokládá dlouhodobou tradici v české architektuře při uplatnění nové technologie. Úcta ke konstrukci skeletu je spojená s jistou výtvarnou strohostí, především v exteriéru. Takřka demonstrativní uplatnění závěsových stěn s intenzivním, nicméně strohým členěním ploch a působivými objemovými kompozicemi z jednotlivých těles. Původní fasáda byla olivově zelená, nyní stříbřitě prosklená. Na fasádě jsou slunolamy. Objekt měl i esteticky řešenou vstupní partii, dnes po úpravách změněna.