měšťanský dům

Dvoupatrový řadový dům na podloubí, součást tzv. Malé podsíně. Parcela zasahuje až k hlavní městské hradbě s reliktem válcové bašty. Uliční průčelí má pravidelnou neorenesanční fasádu. Přízemí s plastickou kvádrovou diamantovou bosáží je prolomeno dvěma oblouky podloubí, které lemují bosované archivolty se zvýrazněným klenákem. Patra, rytmizovaná řadami pěti oken, oddělují profilované kordonové římsy a po bocích je vymezuje nárožní kvádrová bosáž, v 1. patře plastická, ve 2. patře plochá. Vysoká obdélná okna na společné parapetní římse mají profilované šambrány. V 1. patře se zachovaly výrazné trojdílné klenáky, které jsou pozůstatkem původního bosovaného orámování všech oken 1. patra. Spojitý parapetní vlys člení ploché lisenky na obdélná zrcadla. Šambrány oken 2. patra jsou také nepůvodní, nahradily zdvojené subtilní pilastry, původně dosahující až pod spojitou nadokenní římsu. Nynější okenní výplně pocházejí z 2.pol. 20. století, nahradily vysoká čtyřkřídlá okna se sloupkovými klapačkami. Průčelí završuje korunní římsa, původně klasicky profilovaná, nyní se silně zkomoleným tvarem. Z podloubí valeně zaklenutého s trojbokými výsečemi a opatřeného novodobou kamennou dlažbou, vede kamenný segmentově uzavřený profilovaný portál s kovovými krámcovými dveřmi do bývalého obchodu. V pravém poli podloubí se uplatňuje kamenný portál širokého domovního vjezdu, s hranolovými patkami, římsovými hlavicemi a stlačeným obloukem, akcentovaným mohutným klenákem. Součástí jednotného architektonického řešení portálu je i mělká edikula, vrcholící profilovanou, vysokým segmentem vzdutou římsou, zalamující se do vrstveného klenáku. Tmavý odstín očištěného pískovce opticky rozbíjí působení původně jednotného edikulového portálu.