měšťanský dům

Městský dům čp. 30 se nachází uprostřed Z strany náměstí. Jde o jednopatrový zděný dům obdélného půdorysu na kamenné podezdívce, s bohatě zdobeným volutovým štítem orientovaným do náměstí. Uliční fasáda je omítnuta v bílé barvě, výplňové plochy štítu a patra jsou tónovány sytým karmínovým okrem. Průčelí je členěno soklem, profilovanou patrovou a kordonovou římsou a završeno plasticky zdobeným štítem. Přízemí je dvouosé a fasádu zdobí horizontální armování. Otevírají se v něm dvě novodobá výkladní pravoúhlá okna. V patře jsou armována nároží a prolomena 3 pravoúhlá okna v šambránách s klenákem ve vrcholu, střapci a zavinutou páskou po stranách. Patro je od štítu odděleno profilovanou kordonovou římsou, původně krytou samostatnou stříškou s prejzy. Na atice, zdobené rytými zrcadly s vykrojenými rohy, je posazen bohatě zdobený štít s kamennými vázami a volutami po stranách. V horní části je štít završen vykrajovanými segmenty, krytými prejzy. Uprostřed mezi sdruženými pilastry s profilovanými římsovými hlavicemi je zahloubena rámovaná nika s ozdobným klenákem ve vrcholu, v níž na soklu stojí socha archanděla Michaela. Štít vrcholí kamennou vázou. Střecha objektu je sedlová, krytá taškami. Předmětem ochrany je dům čp. 30 a vymezený pozemek.