měšťanský dům

Dvoupatrový měšťanský dům v nárožní poloze uprostřed jižní strany náměstí Přemysla Otakara II. , přerušené ulicí Boženy Němcové. Dům hloubkově orientovaný je vystavěný na protáhlé úzké parcele s vnitřním dvorem, který odděluje zadní dům. Obě budovy propojuje úzká dvorní pavlač a naproti ní podél ulice ohradní zeď s dveřmi do dvora. Celý areál má jednotící klasicistní podobu, střechu tvoří polovina valby, připojující se k mezidomovní požární zdi. Vstupní pravidelně tektonicky členěné čtyřosé průčelí je obrácené do náměstí . V přízemí s plochou pásovou bosáží na kamenném soklu jsou osazeny dva klasicistní edikulové portály s pískovcovým ostěním. Levý s průchodem sedlového tvaru je rámovaný pilastry s hlavicemi v patách záklenku , které v další úrovni vynášejí římsu, uprostřed segmentově vypjatou. Hrany pilastrů zdobí penízkový motiv, jejich čela vodorovné rýhování. Tympanon zdobí dynamicky tvarovaná kartuše s rokajovými motivy a kupeckým znamením, které tvoří hromada zabaleného zboží a na architektonizovaném podstavci v pozadí reliéfní symbol s kotvou a iniciálami W T. Vrchol římsy zdobí opět rokoková ornamentika a kartuši propojují s hlavicemi pliastrů květinové girlandy. Do portálu je vložený historizující prosklený výkladec s kazetovým parapetem a deštěním v interiéru. Pravý portál má půlkruhově zaklenutý vstup a ostění vložené před pilastry, nesoucí římsu, uprostřed segmentově vypjatou a vrcholící nesmělým trojúhelným tympanonem. V záklenku ostění se místo klenáku uplatňuje oválný medailon převázaný stuhou s festony a květinovou girlandou v pozadí. Nad medailonem je do vzdutí římsy vložený štukový reliéf větévek s květy. Stojky ostění zdobí pod hranolovými patkami záklenku visící rostlinné úponky s květy. Dvoukřídlé prosklené dveře s kazetovými výplněmi a sloupkovou klapačkou jsou historizujícím doplňkem. Mezi oběma portály je prolomený novodobý obdélný plně prosklený výkladec obchodu. Na kordonovou římsu ukončující přízemí nasedá spojitý parapetní pás ukončený profilovanou římsou, na níž jsou posazena výškově obdélná okna v hladkých šambránách s ankonami. Pás parapetu je pod okny traktován obdélnými parapetními výplněmi. V levém nároží se v obou patrech zachovala lisena s obdélnými vpadlými poli, v pravém nároží se z ní zachovala jen soklová část s obdélným rámcem. Druhé patro odděluje zespodu úzká mezipatrová a shora mohutná konzolová korunní římsa. Okna zde mají šambrány posazené na parapetních římsách. Boční osmiosá fasáda členěná lisenovými rámy je asi ve dvou třetinách předního dílu od nároží zesílena šikmou přizdívkou. Z průčelí se do boku zalamuje kordonová římsa mezi oběma patry a konzolová korunní římsa. Okna mají hladké šambrány na parapetních římsách. Dozadu se obrací patrová arkádová pavlač nesená segmentovými oblouky na sloupcích s rovným podhledem, s balkonem v posledním patře. Dvorní křídlo pavlače propojuje přední a zadní dům. Plná ohradní zeď krytá sedlovou stříškou s vlnitou keramickou krytinou je symetricky členěná dvojicí slepách obdélných oken po stranách a uprostřed dvoukřídlými dveřmi v segmentově zaklenutém průchodu. Zadní jednopatrový dům je úzký, s jednoosým bočním průčelím do ulice, zastřešený polovinou valbové střechy s vikýřem do dvora. Na dvorním průčelí se uplatňuje klasicistní členění s kvádrovanou nárožní lisenou a profilovanou korunní římsou.