měšťanský dům

Jednopatrový měšťanský dům, fixující západní nároží jižní fronty náměstí. Je postavený v přední části hloubkové parcely, bokem obrácený do ulice Karoliny Světlé. V zadní části pozemku stojí přízemní novostavba se sedlovým zastřešením. Dům se do náměstí obrací reprezentativním trojosým průčelím s bohatou štukovou výzdobou a barokně vykrajovaným štítem, zakrývajícím mansardovou střechu. V přízemí se vlevo při nároží otevírá široký, půlkruhově zaklenutý portál vjezdu s dvoukřídlými dřevěnými vraty. Portál vjezdu má mohutné bohatě profilované ostění vyrůstající z hladkých patek, v patě záklenku převázané římsovou profilací tvořící hlavice a jakési vlající stuhy. Vrchol záklenku zdobí mohutný maskaron v rokajové kartuši (divý muž s železným kruhem v ústech), od něhož visí reliéfní rostlinné úponky lemující archivoltu záklenku. Dvoukřídlá vrata s ozdobným parketovým bedněním jsou dělená sloupkovou klapačkou a v horní polovině záklenku mají římsou oddělený nadsvětlík s vyřezávanými průzory ve tvaru květů. Při pravém nároží domu je umístěný užší půlkruhově zaklenutý vstup do krámu opatřený pískovcovým ostěním s obvodovou profilací, jehož klenák zdobí reliéf zkřížené kotvy a okřídlené hole s propletenými hady (atribut římského boha obchodu Merkura). Patro domu prosvětlují tři shodná výškově obdélná čtyřkřídlá okna v obdélných stuhových šambránách, které dotvářejí reliéfní štukové rozviliny a čabraky s motivy boltce, nad okny se dynamicky vypínají úseky římsy na volutových konzolkách, mezi něž je ve vrcholu vložený reliéfní maskaron (nad bočními okny), resp.(nad středovým oknem) rokajová kartuše s iniciálami Z S (na starší fotografii T S), zakomponovanými do symbolu kotvy a kříže. Fasádu lemují po bocích hladké liseny, vystupující z nízkého pískovcového soklu, které nesou bohatě a jemně profilovanou korunní římsu. Nad ní se vypíná kulisový štít, rámovaný úseky volut a zvlněných říms. Jeho plochu dělí dvě liseny na tři díly. V širším středním dílu vymezeném stuhovým rámem, jsou umístěna nad sebou dvě okna s odsazenými půlkruhovými záklenky, z nichž horní je menší. Obě okna lemují stuhové šambrány, které dotváří bohatá štuková ornamentika. Nad horním oknem se uplatňuje motiv mušle a květinových girland, větší okno zdobí odsazený půlkruhově vypjatý fronton s bustou muže ve špičatém klobouku a dynamicky tvarované volutové kozoly přecházející v rokajové zakončení s girlandami květů. Vrchol štítu se segmentově vykrojenými boky je zakončený prohnutou římsou, na níž je osazena pískovcová busta římského vojáka (snad bůh Mars - alegorie obchodu?). Okraje této vrcholové části lemuje rokajová štuková ornamentika s girlandami květů. Jemné girlandy zdobí také čela lisen. Na bocích štítu jsou na voluty osazeny busty světců s kněžskými kvadrátky. Dlouhou uliční fasádu o šesti osách v přízemí a pěti osách v patře člení pískovcový sokl, profilovaná kordonová a korunní římsa. Okna mají jednoduché obdélné šambrány se širokou lištou.