měšťanský dům

Dům stojí vlevo před barokní branou mostu, jenž vede přes hradní příkop k hlavnímu vchodu do zámku. Rozlehlá přízemní, zčásti podsklepená budova sestává ze dvou obdélných nestejně dlouhých kolmo na sebe napojených obdélných křídel patrně různého stáří, tvořících půdorysnou podobu písmena L. Delší křídlo, obrácené hlavním průčelím do ulice, je orientováno podélnou osou zhruba ve směru SZ - JV, na jv. straně se k němu pojí krátké úzké asi novější křídlo, vystupující k SV do ulice. Hlavní křídlo je na jižní straně při jz. nároží rozšířeno širokým stejně vysokým rizalitem. Stavba je vyzděna ze smíšeného materiálu s naprostou převahou lomového kamene, strukturu zdiva však zakrývají novodobé hladké vápenné monochromní smetanově bílé omítky. Hrubou omítkou zdůrazněný sokl není barevně odlišen. Nároží domu jsou armována výrazně plasticky vystupující kvádrovou bosáží. Sev. průčelí hlavního křídla je šestiosé, ve čtvrté ose zleva je zasazen pravoúhlý portál s nízkým světlíkem v nadpraží, opažený žulovým ostěním s okrajovou lištou a odsazenými sokly. Dvoukřídlové symetrické barokní dveře svlakové konstrukce jsou na lícové straně dělena do čtyř obdélných polí s diagonálně kladenými prkny. V ostatních osách jsou prolomena obdélná okna v úzkých lištových šambránách s uchy. Rovněž fasády bočního, k S vybíhajícího křídla mají okna obdobné úpravy. Záp. průčelí je čtyřosé, štítové sev. průčelí má jedinou osu. Nové dvoukřídlové šestitabulkové okenní konstrukce jsou osazeny, na rozdíl od původního stavu, mírně za líc fasády do špalety. Jižní strana domu působí vzhledem k strmě klesající úrovni okolního terénu, prudce se svažujícího k rybníku Kuchyňce, dojmem jednopatrové stavby. Čelo širokého rizalitu je v přízemí (zdánlivě v 1. patře) pročleněno jedním sdruženým a jedním jednoduchým oknem ve stejných šambránách jako na ostatních průčelích, dole v úrovni terénu je novodobě upravený pravoúhlý vchod a čtvercové okno do sklepa. Na rizalit směrem k V. navazuje nová cihelná nástavba s plochou horní terasou v úrovni přízemí. Bezvýznamná přístavba pochází z 80. let 20. stol. Původní fasáda nad přístavbou má jedno sdružené a jedno jednoduché okno stejného tvaru jako okna na čele rizalitu. Střecha nad hlavním křídlem je mansardová, boční křídlo má střechu sedlovou s polovalbičkou nad sev. štítem. Obě střechy jsou pokryty šindelem. V dolní části mansardové střechy jsou tři obdélné půdní vikýře s vlastními valbovými stříškami, v horním díle dva vikýře ve formě volských ok. Interiéry hlavního křídla tvoří ve své hlavní části podélný dvojtrakt. Již. trakt je kryt novodobě rekonstruovaným trámovým stropem s překládaným prkenným záklopem, pouze v jeho vých. části je malá místnost s půlkruhovou valenou klenbou s pětibokými výsečemi. Přední trakt směrem do ulice tvoří protáhlý sál, sklenutý plně valenou klenbou s pěti páry protilehlých pětibokých nestyčných výsečí. Vstupní síň, umístěná mimo střed dispozice v záp. třetině domu, je zaklenuta stejnou klenbou s dvojicí výsečí, vrcholnice klenby je kolmá na podélnou osu stavby. Ze síně vede do zadního traktu pravoúhlý portálek v žulovém ostění stejné formy jako u hlavního vchodu. Záp. část křídla je nově přepažena na kuchyň s provozním zázemím a toalety. Krátké boční křídlo obsahuje jedinou velkou místnost, zaklenutou dvěma poli pruských kleneb na širokém půloválným pase. Sklepy se rozkládají pouze pod záp. polovinou hlavního křídla, jejich zahloubení je však relativní, jen z úrovně ulice se nacházejí pod úrovní terénu, z jižní strany od rybníka tvoří přízemí budovy. Sklepy jsou zaklenuty půlkruhovou valenou klenbou s pětibokými výsečemi. Podrobnější popis obsahuje dokumentace G.A. z r. 1985.