měšťanský dům

Nárožní dům se čtyřmi nadzemními a jedním podkrovním podlažím a jedním podzemním podlažím (v uliční části původního objektu). Tento dům, situovaný na nároží ulic Starobrněnská a Mečová v historické poloze navazující na Zelný trh, je zastřešený sedlovou střechou, orientovanou rovnoběžně s přilehlými ulicemi. V ulici Mečová je uvnitř při hranici se sousedním objektem vloženo mezipatro, které se do fasády nepromítá. Do ulice Starobrněnská má dům pět os, do ulice Mečová tři osy rovnoměrně rozmístěných otvorů. Zaoblené nároží tvoří plynulý přechod obou fasád. Přízemí je novodobě upraveno. První dvě osy zleva do ulice Starobrněnská jsou prolomeny do lodžie s ponechaným středovým pilířem (vzniklého z původní obvodové zdi), ze které je realizován nástup do obchodní plochy v přízemí objektu. Vpravo od této lodžie je mezi otvory na fasádě umístěno logo Velkého Špalíčku. V ostatních osách otvorů jsou umístěny výkladce bez členění, v jednoduchém dřevěném rámu. V ose otvorů přiléhajících k sousednímu objektu v ulici Mečová se nachází ve sníženém přízemí pouze vstup, vedoucí na schodiště do horních pater objektu (vzhledem ke konfiguraci terénu ulice Starobrněnská, svažující se směrem k nároží, je nivelita vstupu z ulice Mečová níže, než úroveň obchodního přízemí přístupného z ulice Starobrněnská). Parter je v soklové části obložen kamenem, stejně jako šambrány všech otvorů v přízemí. Kamenný sokl je zakončený jednoduchou linkou předstupujícího obkladu, na kterou dosedá horizontální štuková rustika přízemí, nad níž probíhá dvojitá kordonová římsa, mezi jejímiž liniemi jsou v jednoduchém ustupujícím pásu umístěny názvy provozoven. Na nároží v přízemí pásová rustika a negativní plocha mezi dvojitou kordonovou římsou mírně ustupuje od navazujících ploch fasád. Od druhého nadzemního podlaží je fasáda řešena v plastickém štukovém provedení vertikál kombinovaných s hladkými plochami kolem oken. Pohledově je tak zdůrazněna návaznost na pásovou rustiku v přízemí mezi otvory, což vytváří dojem pilastrů vysokého řádu, které jsou nad druhým nadzemním podlažím protnuty jednoduchou kordonovou římsou. Zatímco rustikální provedení vertikály nacházející se při hranici se sousedním domem v ulici Starobrněnská pokračuje do třetího a čtvrtého nadzemního podlaží v pásové rustice, u ostatních štuk (včetně nároží) probíhajících vertikálně mezi osami otvorů se nachází pouze štukové orámování s jednoduchými negativními plochami probíhajícími přes třetí a čtvrté nadzemní podlaží, které je zakončeno ve stejné výškové úrovni jako štuková linie nad okny čtvrtého podlaží. Nad touto linií je s odstupujícím krčkem pohledově nasazena zakončující profilovaná korunní římsa podepřená volutovými konzolkami. Fasády domu jsou laděny do odstínů světle béžové, okna jsou dřevěná, ve středně tmavé přírodní barevnosti. Ve druhém nadzemním podlaží se nachází dvoukřídlá okna, dělená horizontálními podružnými profily ve výšce pomyslných nadsvětlíků. Ve třetím nadzemním podlaží jsou umístěna dvoukřídlá okna s nadsvětlíkem děleným sloupkem, navazujícím na dělení oken. Okna jsou zde doplněna středními horizontálními doplňkovými profily. Okna ve čtvrtém nadzemním podlaží jsou dvoukřídlá a dělená dvěma horizontálními doplňkovými profily, takže celkový dojem rastru o šesti polích je obdobný jako u oken třetího nadzemního podlaží. Okenní tvory jsou rámovány šambránami a doplněny profilovanými parapetními římsami; u otvorů ve druhém a třetím nadzemním podlaží jsou doplněny jednoduchými rámovými štukami s negativními plochami, nad kterými se nacházejí nadokenní profilované římsy, které jsou ve druhém nadzemním podlaží navíc po stranách podepřeny volutovými konzolkami. Pod parapetními římsami oken druhého a třetího nadzemního podlaží jsou umístěny obdobné štukové orámované plochy, dosedající přímo na kordonové římsy, přičemž u druhého nadzemního podlaží jsou tyto plochy rozčleněny štukem na dvě pole, odpovídající šířkám dvoudílných oken. Střecha je opatřena krytinou z červených pálených tašek. Střešní okna pátého nadzemního podlaží jsou pravidelně rozmístěna ve střešní rovině tak, že navazují na osy okenních otvorů v patrech. Střešní okna (s výjimkou jednoho okna na nároží do ulice Starobrněnská) jsou sdružená po dvou a osazena v rovině střechy. Dispozičně je dům součástí komplexu „obchodního domu Velký Špalíček“, který zahrnuje více objektů na ulici Starobrněnská, Mečová a Dominikánská. V prvním a druhém nadzemním podlaží se nachází obchodní prostory, od třetího nadzemního podlaží je dispozice řešena jednotně s domy na ul. Starobrněnská č. o. 6 a Starobrněnská č. o. 8. Vstupy na schodiště do třetího a dalších nadzemních podlaží jsou řešeny jak z ulice Mečová č.o. 10 (odkud je vstup i do podzemních podlaží s technickým zázemím v části prvního podzemního podlaží), tak i z ulice Starobrněnská č. o. 8. Veřejné propojení obchodních ploch v prvním a druhém nadzemním podlaží je situováno uvnitř dispozice eskalátory a výtahem, prvním nadzemní podlaží je propojeno s dalšími prostory „obchodního domu Velký Špalíček“, přístupnými z nároží ulic Dominikánská a Mečová. Provozní propojení je variantně řešeno přes schodiště ke vstupu do ulice Mečová č. o. 10 a Starobrněnská č. o. 8. Konstrukční řešení nadzemních podlaží z konce 20. století nahradilo zcela původní konstrukce a je řešeno jako skeletový systém založený na pilotách. Jedná se o polyfunkční dům, v prostorách od třetího do pátého nadzemního podlaží se nachází převážně kancelářské a v malém podílu i bytové jednotky.