měšťanský dům

Městský dům s vnitřním dvorem sestávající z dvoukřídlého domu o půdorysu ve tvaru písmene L při ulici Františkánské a navazujícího jednokřídlého řadového domu obdélného půdorysu při ulici Josefské. Dům při ulici Františkánské je jednopatrový, s pětiosým uličním průčelím s barokní fasádou, upravenou před polovinou 19. století. V 1. ose v přízemí je prolomen novodobý pravoúhlý vstup lemovaný hladkou šambránou. Ve 2., 3. a 5. ose pravoúhlá okna se šambránami a přímými parapetními římsami, opatřená vyloženými tepanými mřížemi, spirálovitě stáčenými. Ve 4. ose přízemí vjezd do dvora akcentovaný barokním portálem. Portál je zaklenutý stlačeným obloukem, má pravoúhlé orámování s vykrojenými rohy a cvikly a vysoký klenák ve vrcholu, dosedající na přímou horizontální římsu nad vstupem. 1. patro je prolomeno pěti symetricky rozmístěnými pravoúhlými okny lemovanými hladkými šambránami a přímými parapetními římsami. Fasáda je hladká, průčelí završuje subtilně profilovaná korunní římsa. Dům je zastřešen nízkou sedlovou střechou s oblými vikýři tvaru napoleonského klobouku. Vnitřní dispozice je dvoukřídlá tvaru písmene L. Průjezd do dvora je zaklenutý mírně stlačenou valenou klenbou se zalamujícími se lunetami. Po levé straně průjezdu je umístěno schodiště, nad jehož rameny jsou ploché segmentové klenby a na podestách ploché klenby s hřebínky. Tento typ klenby nacházíme rovněž v pravém dvorním křídle. 1. patro je plochostropé. Vnitřní dvůr má obdélný půdorys, v 1. patře po obvodu dvora obíhá vyložená dřevěná klasicistní pavlač na dřevěných vyřezávaných krakorcích, se subtilním kovovým zábradlím. V boční fasádě je druhotně zasazen kamenný znak ze sbírek Muzea města Brna. Dům při ulici Josefské je jednopatrový, s dlouhým uličním průčelím o dvanácti okenních osách v patře. Fasáda průčelí je pozdně klasicistní z doby kolem roku 1850. Ústřední 6. a 7. osa jsou sdružené a tvoří mělký rizalit. Fasáda přízemí je opatřena rýhováním v omítce, přízemí je od patra odděleno kordonovou římsou. V krajních osách přízemí jsou prolomeny novodobé pravoúhlé vstupy lemované hladkou šambránou, následované na obou stranách čtyřmi pravoúhlými okny s hladkými šambránami. V centrálním rizalitu, zdůrazněném armováním v nárožích, se v ose průčelí nachází polokruhově zaklenutý vjezd do dvora, zdůrazněný portálem s pravoúhlým orámováním s vykrojenými rohy. 1. patro je prolomeno dvanácti pravoúhlými okny lemovanými hladkými šambránami a přímými parapetními římsami, v ústředním rizalitu jsou dvě okna sdružená. Okna mimo rizalit jsou rámována ještě prostorově vystupujícími obdélnými poli, mezi nimiž se nachází úzké vpadlé pásy. Průčelí završuje pravoúhlá hladká podstřešní římsa. Střecha domu je sedlová prolomená osmi valbovými vikýři. Vnitřní dispozice domu při ulici Josefské je dvoutraktová, symetrická se středním průjezdem do dvora zaklenutým polokruhově valeně. Schodiště do patra je situováno v zadním traktu a je zaklenuto valenou klenbou a plackami na podestách. První patro je plochostropé.