měšťanský dům

Měšťanský dům čp. 19 tvoří nedílnou součást zástavby severní fronty Piaristické ulice. Na parcele s číslem 20 se rozkládá pouze samotný dům s podloubím bez jakéhokoli dvorního prostoru, což by vzhledem k minimální rozloze parcely nebylo prakticky možné. Exteriér: Měšťanský dům čp. 19 je vystavěn na obdélném půdorysu jako pohledově třípatrová budova, jejíž sedlová střecha s valbou je při pohledu z ulice zakryta atikovým čelem. Ve skutečnosti je objekt pětipodlažní a rovněž podsklepený. Uliční průčelí je ryze symetricky řešeno. Přízemí je členěno dvěma půlkruhově klenutými arkádovými oblouky, dosedajícími na hranolové pilíře s okosenými hranami. Všechna tři patra jsou oddělena shodnými kordonovými pásovými římsami, provedenými v mělkém štukovém reliéfu. Každé patro je prolomeno třemi okenními otvory, v nichž jsou v líci fasády osazena dvojdílná, dřevěná okna, členěná do šesti, respektive čtyřech tabulek a orámována stuhovými šambránami. Pod profilovanou korunní římsou je iluzivně vymalováno cimbuří. V úrovni arkádových oblouků je na středové ose domu umístěn plastický chrlič v podobě hlavy. Podloubí je zaklenuto valenou klenbou s trojbokými styčnými výsečemi s hřebínky. Přízemí je prolomeno třemi dveřními otvory, přičemž oba krajní jsou segmentově zaklenuté a prostřední je osazen v gotickém sedlovém portálku. Oběma krajními dveřmi se vchází do komerčně využívaných prostor, zatímco hlavní vchod vede do prostor přístupového schodiště obytné části. Všechny dveřní otvory jsou osazeny novodobými dveřními výplněmi, napodobujícími dobové dveře. Mezi západním a prostředním vstupem se dochovalo další kamenné ostění dnes již zazděného okenního otvoru.