měšťanský dům

Patrový zděný objekt uzavírající z východu uliční frontu. Je zastřešený sedlovou střechou krytou eternitovými šablonami s trojúhelníkovými atikovými štíty. K jihovýchodnímu nároží je připojené krátké dvorní křídlo se dvěma osami. Štít překrývá značně přesahující střecha. Hlavním horizontálním prvkem uličního průčelí je plochá profilovaná oplechovaná kordonová římsa a předsazená korunní římsa bez profilace. Sokl je obložený do výše cca 40 cm obložený pískovcovými deskami. Fasáda je členěná pěti okenními osami. V přízemí je v první a druhé umístěný dřevěný rozměrný výkladec. Vpravo od výlohy jsou v hluboké nice vstupní dveře. Nad výkladcem je širší dřevěný rám ukončený římsou pro umístění jména firmy. Ve třetí ose je vstup osazený do pískovcového, černě natřeného portálu se stlačeným půlkruhovým záklenkem. Postranní pilíře s rytými zrcadly jsou ukončené římsovou hlavicí, v profilované archivoltě je lichoběžníkový klenák s rozetou. Dveře jsou dvoukřídlé, novodobé, s nadsvětlíkem. Obdélná okna dělená do kříže jsou rámována profilovanými šambránami kolem mělké zešikmené špalety. Šambrány jsou posazené na jednoduchou parapetní římsu. V patře, mezi prvním a druhým oknem je obdélná pamětní deska z bílého mramoru s nápisem „In diesen Hause/ wurde am 26. October 1847/der Anthropologe/prof. Karl Penka/geboren“. Dispozici objektu tvoří podélný dvoutrakt vprostřed přerušený příčnou středovou chodbou. Chodba je sklenutá valenou klenbou. Vpravo od chodby leží plochostropé místnosti. Přízemí přístavku je zastropené segmentovými klenbami do ocelových nosníků. Plochostropá místnost je i v prvním traktu vlevo. Za ní je z chodby přístupné dvouramenné točité dřevěné schodiště. Schodišťová chodba je segmentově sklenutá. Vpravo vedle schodiště a pod výstupním ramenem prochází krátká, nízká, segmentově sklenutá chodba, do níž z leva ústí vstup do malého sklípku. Jeho přední část je sklenutá cihelnou valenou klenbou, zadní část plackou. Ze dvora je přístupný valeně klenutý cihelný sklípek pod dvorním křídlem. Za schodištěm ve druhém traktu leží malá valeně klenutá místnost. Vnitřní luneta nad rozměrnými komínovými dvířky napovídá, že by se mohlo jednat o původní černou kuchyni. Dispozice patra kopíruje přízemí. Schodiště ústí do krátké chodby, která je z části podélně segmentově sklenutá, nad chodbou v přízemí příčně valeně sklenutá.