měšťanský dům

Měšťanský dům se nalézá před západní věží kostela sv. Víta. Hlavní fasáda se obrací k severu do Kostelní ulice, zadní je pak výrazným prvkem na příkrém svahu spadajícím k Vltavě. Před hlavní průčelí vystupuje výrazný rizalit se stupňovitým štítem. V přízemí je rizalit eskarpovitě rozšířen a členěn pásovou rustikou, do které je vsazeno velké okno. V patře je vloženo na osu další okno s vpadlým polem v parapetu korunní římsou prorůstá stupňovitý štít rizality před štítem střechy. Na boční fasádě ke kostelu sv. Víta se uplatňují analyticky přiznané kamenné středověké články – portál a okenní ostění, některé zaniklé otvory jsou vyznačeny pouze ustupující plochou v omítce fasády. Blíže severovýchodního nároží se nachází vstup do interiéru domu a na konci domu, směrem k řece vystupuje přístavek s pultovou, šindelem krytou střechou, který chrání vstup do sklepa. Zadní fasáda nad řekou vyrůstá z příkrého svahu. Z prostoru sklepů e na fasádě projevu je úzké větrací okénko. V přízemí se nalézají dvě téměř čtvercová okénka a v patře nad nimi na ose jedno větší obdélné tak, že vytvářejí motiv trojúhelníku s mělkou obdélnou nikou uprostřed. Do prostoru krovu vedou dvě malá okénka pod střechou. Všechny otvory jsou lemovány bílou hlazenou paspartou. Dům nese polovalbovou, šindelem krytou střechu. Současná šedo - bílá tektonika se uplatňuje pouze v severním průčelí . Východní fasáda s analyticky přiznanými obrysy tří půlkruhových a dvou obdélných oken zaniklé kaple má jinak celou plochu bílou. Dvorní fasáda se zvalbeným štítem se tyčí vysoko nad řekou, má stejné barevné řešení jako čelní fasáda. Šedá plocha a bílé okenní šambrány. Drobný zachodový přístavek je už zřejmě staletou součástí průčelí domu. Účel liché niky není zřejmý.