dům

Dům čp.28 je řadový, jednopatrový, s dvojicí samostatných objektů propojených v jeden celek. Dům stojí na protáhlé parcele, která leží mezi ulicí Svatošovou a Křížkovou. Na dům s hlavní fasádou orientovanou do Křížkovy ulice, s hřebenem střechy kolmým k průčelí navazuje zadní jednotraktové stavení se samostatným krovem a s hřebenem střechy rovnoběžným s ulicí (Svatošovou). Dům má dva samostatné vstupy - z ulice Svatošovy a z ulice Křížkovy. Mezi domy je těsný dvorek, který je venkovními dveřmi v ohradní zdi propojený s dvorkem sousedního domu čp.27. Patrové průčelí domu do ulice Křížkovy o třech nepravidelně rozmístěných okenních osách v patře a vstupem v pravé části přízemí. V úrovni přízemí pozoruhodné architektonické detaily - v levé části fasády jsou dvě obdélná okna s původním gotickým ostěním tvořeným okosením, páskem a výžlabkem, parapetní desky jsou již novodobé, žulové. Vstupní portál vpravo je novodobý, žulový - replika původního gotického, okoseného ostění. Vlevo vedle vstupních dveří je obloukové okno s novodobým, žulovým ostěním. Ostění trojice oken v patře jsou novodobě zpracovaná - žulové repliky gotického ostění tvořeného okosením, páskem a výžlabkem, s parapetními deskami. Podkroví prosvětluje vikýř s pultovou střechou nasazený v ose průčelí. Střecha s hřebenem kolmým na Křížkovu ulici je nad ní ukončena strmou valbou do které je vikýř osazen. Severní, dvorní fasáda jižní části domu je dvoupatrová se čtyřmi okenními osami. Hladká omítka, kolem oken mírně vystupující, štukované šambrány. Dvorní fasáda vrcholí polovalbou, půdu prosvětluje dvojice okének. Severní stavení při Svatošově ulici je patrová stavba orientovaná podélně s ulicí, zastřešená sedlovou střechou. Průčelí do Svatošovy ulice o třech osách, otvory rámovány vystupujícími štukovanými špaletami. V západní štítové stěně domu (orientováno do dvorku čp.27) je v patře sdružené okno, ve vrcholu štítu pak okénko osvětlující půdu.