měšťanský dům

Renesanční dům nacházející se na území, které má určující charakter pro městskou památkovou zónu Jáchymov. Je umístěn v levé uliční frontě při pohledu zespodu náměstí směrem ke kostelu, má čtyři nadzemní podlaží (včetně krovu) a do náměstí je orientovaný okapovou stranou. Střecha domu je sedlová krytá břidlicovými šablonami kladenými nakoso. Hlavní průčelí domu je prolomeno třemi pravidelnými osami sdružených oken. Ve střední ose je umístěn hlavní vstup do objektu. Ten je opatřen renesančním portálem s neorenesančními úpravami. Vlastní dveřní otvor má půlkruhový záklenek, orámovaný je profilovaným ostěním a ve spodní části je zakončený sedátky. Trojúhelníkový nástavec portálu s akrotériemi je neorenesanční. Orámování obou bočních (nyní zazděných) otvorů v 1. NP je provedeno opět s neorenesančními nástavci. Sdružené okenní otvory v patrech mají zachované původní renesanční profilovaná ostění. Celé hlavní průčelí domu bylo upraveno po požáru roku 1873 v neorenesančním stylu. V tomto duchu byla doplněna štuková výzdoba fasády o kvádrování v přízemí domu, nárožní bosáž, pilastry a zdobené parapety s medailony v patrech. Z tohoto období také pochází korunní římsa podepíraná zdobnými konzolkami. Dvorní fasáda byla jednoduchá bez výzdoby, nyní je značně destruovaná. Obě boční štítová průčelí bezprostředně navazují na sousední objekty. Dům je dispozičně řešen jako hloubkový trojtrakt a příčný dvoutrakt s tím, že prostřední hloubkový trojtrakt tvoří průchod. Dispozice v patrech byla novodobě upravována. K obytnému přednímu domu náleží i renesanční pravděpodobně dvoupatrový zadní dům v dvorní části. V současné době je zadní dům v havarijním stavu a proto je nepřístupný. Tato dispozice je typickým příkladem městského domu uplatňujícího se v Jáchymově v 2. čtvrtině 16. století.