měšťanský dům

Dvoupatrový frontový dům, jehož průčelí o sedmi okenních osách ukončovala sedlová střecha, krytá břidlicí. Přízemí pokrývala bosáž, naznačená ve štuku, patu oddělovaly profilované římsy na konzolách, vertikálně ji členily pilastry. Pod okny průběžné římsy a štukové obdélné výplně. Podstřešní římsa profilovaná. Vstupní portál flankují dva balustrádové sloupky na nízkých podstavcích s hranolovitými, na koso postavenými, akantem s bubulemi na nárožích pokrytými hlavicemi, jež nesou bohatě profilovanou římsu, nad sloupy se zalamující. Portál sám je tvořen bohatě mělce profilovaným ostěním v nadpraží půlkruhovitě zaklenutým, dole vyplývajícím ze soklu, lemovaného pravoúhlým rámem, tvořeným dvěma oblouny lemujícími široký hlboký výžlabek. Ve cviklech jsou umístěny reliéfní medailony, vlevo žena s vavřínovým věncem, vpravo muž s baretem. Na římse portálu spočívá nástavec, v němž je mezi úzkými pilastry světlíkové, uprostřed válcovitým sloupkem rozdělené okno. Po obou stranách okna jsou volutová křídla vyplněná sluncovým motivem, na spodní volutě je maskaron se třemi tvářemi, na horní volutě je roseta. Na římse nad světlíkovým oknem spočívá segmentový nástavec, v němž je letopočet a monogram 15 HB 41. Po obou jeho stranách jsou na volutové stočené římse reliéfní rosety. Přízemní chodba zaklenuta čtyřmi poli křížové klenby s hřebínky a jedním polem s poloviční křížovou hřebínkovou klenbou. Jejich výběhy vycházely plynule ze zdi, všechny cca 15 cm široké, střední šířka cca 80 cm. Vlevo od chodby místnost s 2 x 3 poli hřebínkové křížové klenby s vestavěným pilířem, oddělené pasy situovanými kolmo k fasádě, šikmo okosenými. Hřebínky sbíhaly do stěny bez ukončujícího okosení. Mezi klenebními poli segmentové průchody. Do zadní prostory byl vstup půlkruhem zaklenutým širokým pasem. Místnost vpravo od chodby obdélného půdorysu, sklenuta dvěma poli křížové klenby s hřebínky, oddělenými přímou hřebínkovou linií. Konsola vlevo seseknutá, vpravo tvořena dvěma segmenty - typický jáchymovský tvar. Vpravo dvě mělké arkády, liché, zaklenuté segmentem. Ve výši asi 150 cm ustupovala zeď nad sešikmenou hranou spodní části. Ve východním koutě chodby vzadu točité schodiště zaklenuté v prvním poli křížovou klenbou s hřebínky, částečně odstraněnými, v dalších polích obkročným vzorcem na stoupavé klenbě, opět s částečně odstraněnými hřebínky. Tato klenba byla až do druhého poschodí, kde se hřebínky klenby sbíhaly na 3/4 sloup na poslední podestě spolu s hřebínky ve dvou polích křížové klenby nad druhou podestou. Spolu tvořily na 3/4 sloupu v jeho horní části vzorec z vějířovitě připojených hřebínků, dole ukončený mezi jednotlivými hřebínky plasticky vystupujícími segmenty. V prvním patře vlevo od podesty místnost obdélného půdorysu s jedním polem křížové klenby s hřebínky nad polovinou místnosti, nad druhou polovinou klenba valená. Klenba vybíhala plynule ze zdi, uprostřed místnosti sbíhala na dva pilíře. Druhá místnost obdélná, plochostropá, vpravo a vlevo půlkruhem zaklenuté liché arkády. Jižní místnost, při náměstí, obdélná, zaklenuta jedním polem křížové klenby s hřebínky a úseky, při jihovýchodní zdi dva výklenky segmentem zaklenuté. Klenba na zeď dosedala dvěma konsolami typického jáchymovského tvaru tvořeného dvěma segmenty. Ve druhém poschodí místnosti plochostropé. Po obvodě zdi druhé místnosti nepravidelné liché arkády z výklenků segmentově zaklenutých. Ve druhé místnosti druhého poschodí vlevo od schodiště spočívaly segmentové záklenky na skosených konsolách.