nárožní měšťanský dům Abrahama Siebenscheina

Nárožní jednopatrový dům, vstupní částí orientovaný do náměstí Svobody a uliční frontou do ulice Boženy Hrejsové. Fasáda do náměstí Svobody v přízemí hladká, členěná soklem a pásovou bosáží v nároží a druhým pásem bosáže na protilehlé straně domu. Okenní členění v přízemí má porušenou symetrii vytvořením obchodních výkladců. V pohledově levé mladší části budovy je situován dvoukřídlý vjezd do domu, na nějž navazuje průjezd do dvora. Přízemí od 1. patra odděluje kordónová římsa s vloženým ornamentálním vlysem zdobeným obdélnými kazetami s rozvilinami, střídanými s kruhovými terčíky a andílčími hlavičkami. Pravoúhlá okna osazená do ustupujícími špalety štukovou profilací jsou akcentována podokenními obdélníkovými výplněmi. Vertikální členění ploch mezi okny sdruženými pilastry s římsovou hlavicí. Průběžná římsa spojující oba pilastry nese obdélné pole s rozvilinovým ornamentem, v jehož středu je osazena andílčí hlavička. Obdélné dekorativní pole završeno úsekem vyložené hladké římsy plasticky vystupující z průběžné kordónové profilované římsy. Podstřešní římsa je výrazným dekorativním prvkem fasády akcentovaná mohutnými konzolami, v jejichž mezipolích jsou vloženy kazety s rozvilinovým ornamentem. V nároží domu na fasádě pod omítkou dochována sgrafitová výzdoba renesanční fasády. Do náměstí Svobody je dům otevřen 11 okenními osami, traktovanými 1+1+1 okenní osa a 4 krát dvě sdružené osy. Architektonické členění fasády do ulice Boženy Hrejsové shodné, avšak pouze v části nejstaršího domu na půdorysu čtverce, který je na fasádě vymezen a ohraničen pásem bosáže v přízemí a architektonickým prvky kolem dvou okenních os prvního patra. Plocha fasády novější části domu hladká, členěná pouze profilovanou kordónovou římsou. V přízemí nepravidelně rozmístěno 1 + 6 okenní otvorů a jeden pravoúhlý vstup. První patro traktováno 9 pravoúhlými okenními osami. Do boční ulice je dům mírně zalomen v místě napojení starší a novější části. Hladká korunní římsa nese sedlovou střechu. Složitá soustava krovů nad rohovým objektem nese výraznou valbovou střechu., která je s vysokými komíny nad nejstarší částí domu v nároží výrazně převýšena oproti úsekům sedlových střech nad levou částí domu do náměstí i na pravou částí směřující do boční ulice. Střešní krytina pálená bobrovka. Interiér domu: objekt domu se skládá ze dvou částí, jejich napojení zřejmé v půdorysu a ve střešní oblasti. Nejstarší část domu na půdorysu čtverce je navržena jako trojtrakt s vloženým dvouramenným schodištěm na dvorní straně. V suterénu pod každým domem jsou dochovány sklepy, které jsou zaklenuty cihlovou valenou klenbou a vzájemně propojeny chodbou. Novější levá část domu je v přízemí zaklenuta segmentově do stlačených pasů včetně průjezdu na obdélném půdorysu, který je vložen mezi starší a novější část domu. V prvním patře je opět v půdorysné skladbě zřetelná nejstarší renesanční část domu s trojtraktem a dochovanými barokními valenými klenbami s nestyčnými lunetami akcentovanými vytaženými hřebínky. Ostatní místnosti jsou plochostropé na fabionech. Dvorní strana domu je výsledkem mnoha přestaveb. K nejstarší části byla přistavěna hranolová stavba na půdorysu čtverce s vloženým schodištěm osvětleným dvěma okenními osami a krytá stanovou stříškou s pálenou taškou. Vlevo od schodiště byl vybudován balkon přístupný z prvního patra v nejstarší části domu, přičemž na pravé straně byla ve stejném období, v 1. polovině 20. století, vybudována nad průjezdem do prostoru vysunutá prosklená zimní zahrada. Dvůr za domem je uzavřen na straně do ulice B. Hrejsové (jihovýchodní straně) jednopatrovou podélnou stavbou napojenou přímo na nejstarší část domu a na protější straně (severovýchpdní) nehodnotnými přízemními přístavky, které nahradily hospodářské budovy. Dům na východní straně je komplexem s mnoha stavebními úpravami. V přízemí jsou novodobá okna i dveře a v patře dvě pravoúhlé okenní osy s původními okny vsazenými v líci zdiva. Zajímavým dochovaným stavebním prvkem je zdivo v hrázděné konstrukci s prolomenou jednou okenní osou. Závěrečná část domu mírně ustoupena dozadu s pravoúhlým vstupem drobným oknem v přízemí a jednou pravoúhlou okenní osou v patře. Hladká fasáda završená podstřešní profilovanou římsou, nese sedlovou střechou, na přístavbou pultovou, krytou pálenou taškou.