měšťanský dům Hauenschildův

Trojkřídlý třípatrový rohový dům s pozdně renesančním nárožním válcovým dvoupatrovým arkýřem. Objekt je původně trojtraktový, rozdělen novodobými příčkami na více menších místností. Sklepy se rozkládají pod celým objektem, původně gotické, zaklenuté renesančními valenými cihlovými a kamennými klenbami, přístupné samostatným schodištěm z mázhausu. Přízemí objektu je po pravé straně tvořeno renesančním dvoulodním mázhausem, zaklenutým valenými křížovými klenbami se šesti poli, posazenými na toskánskou hlavici, ve střední části nesenou válcovými sloupy, dodatečně zazděnými do zdi. Na mázhaus vzadu navazuje dvouramenné renesanční palácové schodiště. Levý trakt je ve předu zastropen novodobým rovným stropem, vzadu rozdělen na dva trakty, zaklenuté renesančními křížovými klenbami, oddělenými novodobými pasy. Dvě další patra jsou plochostropá s renesančními obvodovými stěnami a nárožním arkýřem, novodobě přepříčkovaná. Schodiště je zaklenuto valenou klenbou, na podestách a mezipodestách křížovou klenbou. Dvorní fasáda je hladká s novodobými typovými okny. Třetí patro je plochostropé, střechy sedlové. Fasáda do náměstí je čtyřosá s dvěma sdruženými osami po pravé straně, fasáda do ul. Lafayettovy je sedmiosá. Přízemí je zdobeno vodorovnou štukovou bosáží s podestou obloženou pískovcovými deskami. Okna jsou rámována profilovaným pískovcovým obložením s bohatě profilovanou podokenní římsou nadokenní římsa je nesena akantovými volutami a zdobena reliéfním vlysem s květinovými, ovocnými vlysy s maskarony a bájnými obludami. Vstup do mázhausu je řešen vraty, zaklenutými valenou klenbou s pozdně renesanční kovanou nadsvětlíkovou mříží a reliéfně bohatým pozdně renesančním pískovcovým portálem. Ten je tvořen bohatě zdobenými hranolovými sloupy s hermy a na ně navazujícími kruhovými kanelovanými sloupy s kompozitními hlavicemi, nesoucími jednoduchou zalomenou římsu s bohatě zdobenou štukou, tvořenou akantovými listy s maskarony. Po bocích jsou zobrazeny reliéfy stojících bájných ptáků s rozevřenými zobáky. Ve cviklech, zdobených plochým beschlagwerkem jsou v kruhových věncích umístěny znaky stavebníků paláce: Hauenschildů - vlevo a Jöpnerů z Bílovce - vpravo. Na římse po stranách jsou postaveny sochy štítonošů v antické zbroji se znaky Čech a Moravy. Okna dvou pater jsou zdobeny profilovanou štukovou římsou s konvexně konkávními zalomenými vysoce posazenými pozdně barokními římsami s reliéfními vlysy, zdobenými medailony s portréty mužů zobrazených z profilů nebo mušlemi, doplněnými festony z akantových listů a rostlinných ornamentů. Okna třetího patra jsou zdobena pouze jednoduše profilovanou geometrickou štukou. Korunní římsa je dvojitá. Renesanční válcový nárožní arkýř vysoký přes dvě patra je v přízemí podpírán dvěma polopostavami faunů podpírajících mušle. Arkýř je vodorovně rozdělen profilovanými zalomenými římsami na dva pásy oken a čtyřmi pásy podparapetních a nadokenních vysokých hlubokých vlysů. Okna jsou od sebe oddělena meziokenními pilířky ve tvaru herm a od zdi kanelovanými úzkými pilastry. Nejnižší podokenní figurální vlys je rozdělen na tři reliéfy, znázorňující : Pentheus, mrskaný bakchantkami. Triumfální pochod Bakchův a Prokné a Filomélé; oddělených od sebe odděleny sloupky s motivem zbroje zavěšené stuhou v maskách lvů. Nadokenní pás prvého patra je zdoben třemi samostatnými poli vystupujících reliéfů orlic s roztaženými křídly a hlavou, vystupující do prostoru, oddělené mezi sloupky s kruhovými medailony dívčích hlaviček. Podokenní reliéfní pás druhého patra je zdoben reliéfy: Smrt Aktaióna, Diana v lázni a Pýramos a Thisbé. Poslední nadokenní pás znázorňuje tři reliéfy bohatých girland, oddělených od sebe sloupky s akantovými listy.