měšťanský dům zv. Stará lékárna

Dvoupatrová stavba na obdélném půdorysu, kratší stranou obrácená do ulice Palackého. Sokl z pískovcových desek, výška cca 0,5 m. Hlavní, západní vstup zajištěn portálem sestávajícím ze čtyř kanelovaných polosloupů, posazených na výrazných hranolových soklech a zakončených polokruhovými krycími deskami, na nichž spočívají hlavice zdobené štukovými geometrickými motivy. Oba postranní polosloupy místo hlavic ještě pokračují cca 0,5 m nad krycí desku, kde jsou vyžlabeny kanelurami řidšího sledu, zakončenými rovně. Na polosloupech spočívá novodobé plechové kladí, prohnuté se stylizovanými volutami na krajích. Ve stejné výšce je západní i jižní fasáda členěna parapetní římsou, pod níž na západě čelně vpravo se nachází pískovcový portálek na třech stupních a mezi ním a hlavním vstupem dvě pískovcové desky s reliéfy. Tyto představují vlevo mužské poprsí s nápisem AESKULAP a vpravo poprsí ženské s nápisem HYGIEIA. Obě patrně novoklasicistní z doby moderních úprav fasády. Západní i severní fasáda mají čtyři okenní osy v obou patrech, okna dvoukřídlá, dvoutabulová, ve fasádě severní v nárožní (západní) ose obě okna slepá. Průčelí členěno na severu i na západě osmi lizénami, probíhajícími podél okrajů oken od parapetní po korunní římsu. Na západě navíc jedna silnější, šedě omítnutá lizéna ve středové ose. Na východní straně v prvním i druhém patře dřevěné pavlače. Východní obdélný přístavek v současnosti stavebně upravovaný. Dle starší karty (Skalický, 2003) v interiéru v přízemí renesanční místnost, klenutá valeně s lunetami, a fresky alegorií lékárnictví z 2. poloviny 18. století (původně v 60. letech 20. století zabílené - Zprávy Královédvorského muzea). Interiéry však tč. nepřístupné.