městská věž

Součástí hradeb byly brány a také městská věž, která s jednou z nich sousedila. Dochovala se dodnes. Je to hranolová stavba na půdorysu čtverce o straně 7,8 m, vysoká 55 m, zvýšená v roce 1593 a přeměněná na zvonici. Vstupovalo se do ní z hradební zdi. Spodní patra, včetně vysokého soklu, jsou zděna z lomového kamene a jsou gotického původu. Zdivo je v základech silné přes 2 m, postupně se zužuje na 1,7 m. Věžní prostor měl pět pater. Původní patra (stropy plněné hlínou - protipožární opatření) se nedochovala, dnes je věž vyplněna dřevěnými konstrukcemi schodišť a trámových stropů. Zvonicové patro odděluje profilovaná kordonová římsa, nad ní je na každé straně prolomené okénko s polokruhovým záklenkem, rámované profilovanou šambránou. Nad okny je opět korunní římsa, zalamovaná kolem pilastrů s římsovými hlavicemi. Pod ní je ve vlysu několik vpadlých zrcadel. Nad římsou je obnoven ochoz, s betonovými parapety a navazujícími oplechovanými pilíři, nesoucími plechovou báni s úzkou vížkou. V polovině každé strany ochozu je zasazen ciferník hodin, hodinový stroj je v nejvyšším patře. Ve zvonicovém patře jsou na stolici zavěšeny čtyři zvony. Do severního průčelí, na místo odbourané hradby, jsou zazděny dole alianční znaky Jana Žalkovského ze Žalkovic a Anežky Bítovské ze Slavíkovic a nad nimi menší znaky Jiříka Žalkovského ze Žalkovic a jeho manželky Elišky Bludovské z Kornic, obojí přenesené ze zbořené Horní brány. V obdélném orámování kruhový vavřínový věnec, v něm znak v oválné rollwerkové kartuši s helmicí v klenotu a s přikryvadly. Ve štítu vyrůstá z oblaku oděná ruka , která drží dubovou ratolest střídavě se třemi listy a třemi žaludy. Na vrcholu ratolesti sedí hrdlička .V klenotu je rostoucí ruka s ratolestí a hrdličkou mezi dvěma pštrosími péry. Pod ní reliéfní nápis majuskulí: "JAN ZIALKOWSKY Z ZIALKOWICZ A NA SCALIZI / DOBROMILICZYCH . GEWICZKV . OTTASLA / WICZYCH . BRODKV BLASKV A SSILPERKV. " Sousední znak v obdobném orámování, pod ním obdobně vyvedený nápis: " ANEZKA BITOWSKA Z SLAWIKOWYCZ A / SKALCZE . DOBROMILICZYCH GEWYCZ OTA / SLAWICZYCH BRODKV BLÁSKY A SSILPERKV. " Menší znaky nahoře: Žalkovský s rukou, držící ratolest se žaludy (opakuje se na štítu i v klenotu) a pánů z Kornic (Ve štítu je umělecké vyobrazení lisu (vinařský), někdy je považován za kříž sv. Antonína, stojící na třech zlatých stupních. Vodorovné břevno je na obou koncích zakončené zlatou koulí. Z klenotu vyrůstá horní polovina trupu muže, bez rukou. Na hlavě má klobouk). Nápisy pod znaky jsou otlučené.