městské divadlo s Tylovým domem

Budova divadla je postavena v neorenesančním stylu, severovýchodní, hlavní průčelí orientované do ulice Palackého je výrazně členěno štukaturou. Uprostřed budovy v přízemí domu je ponechán původní široký vstup do divadla, který je po stranách doplněn dvěma menšími vstupy. Tyto vstupy ztratily svůj význam, hlavní vstup do divadla pro oba sály je umístěn ve vedlejší budově. Do úrovně patrové římsy je fasáda bosovaná. V patře divadla je na výrazných štukovaných konzolách předsazen balkon s balustrádou, v rozích doplněný vysokými subtilními svítidly. V úrovni podlahy balkonu je průčelí rozděleno patrovou římsou, která pokračuje i na boční fasádu v ulici Divadelní. Do prostoru balkonu je otevřen vysoký obloukový prostup s hlubokou výraznou nikou s konchou, opět členěnou štukaturou. V prostoru konchy jsou po stranách další dvě mělké nižší niky s konchami. V zadní zdi niky jsou dveře - původní, dvoukřídlé, kazetové, ze 2/3 prosklené. Do výšky architrávu je severovýchodní fasáda členěna čtyřmi pilastry, mezi dvojicemi pilastrů rámujících velkou niku je umístěna čtveřice nestejně velkých oken s výrazným štukovým rámováním. Spodní okna jsou ukončena podkovovitým obloukem, horní jsou čtvercová. Nad pilastry je architráv, vlys s dalšími okénky a výrazná hlavní římsa se zubořezem. Řádové členění fasády s vysokým řádem nad patrovou římsou pokračuje na fasádě orientované do ulice Divadelní i na krátkém úseku východní fasády. Severní nároží hlavního průčelí je zaoblené, ustoupené, rámované bosáží. Nad hlavní římsou je vysoká, členitá atika s několika poli slepé balustrády, která obíhá kolem celého domu, na jižní a východní straně je bez výraznějšího členění. Střecha domu je valbová. Tylův dům - Patrová budova se zvýšeným přízemím je svou hlavní, severozápadní fasádou, orientována do Divadelní ulice. Architektonická výraz odpovídá době vzniku, tj. r.1937. Průčelí je členěno pásovou bosáží přízemí a patra, sokl je hladký. Mělký rizalit schodišťového travé je umístěn asymetricky a je rovněž hladký, s jedním vertikálně sdruženým, trojdílným oknem. Vstup chrání markýza na celou šířku rizalitu. Po levé straně jsou dvě okenní osy, každé (sdružené) okno je složeno z dvojice dvoukřídlých otvíravých oken (bez příček). V přízemí jsou okna vyšší a vždy jedno z dvojice sdružených oken je s poutcem a větracím výklopným křídlem. Po pravé straně rizalitu je stejně provedená jedna okenní osa. Dále v pravo (jihozápadně) navazuje na původní stavbu Tylova domu z r.1937 později dostavěná kotelna (parc. č.608/2), která v patře převzala pásovou bosáž i členění dvou sdružených dvoukřídlých oken. Kotelna nemá památkovou hodnotu.