městské opevnění

Hradby města Broumova ze 14. století lze sledovat takřka po celém obvodu města. Zcela odstraněny byly pouze v jižní části města, v prostoru před kostelem sv. Václava, avšak i tam se zachovala část jižní brány - ukryta v terénu. Odstraněna byla i část hradeb v SV nároží města, v úseku, který navazoval na klášter a v jeho prostoru, který byl pronikavě přestavěn. Výrazný fragment hradby se zachoval SZ nároží v délce 16 m s výskou cca 6-7 m, se šířkou zdi cca 180 cm. Tato šířka hradební zdi byla zachována i v dalších úsecích. V místě, kde zdi dodatečně upraveny - šířka je rozdílná. V úseku východ hradba postavena na hraně strmého svahu u kláštera, který na jihu již pod Růžovým dvorem přechází 2 v kolmou skalní stěnu. Terén městiště od severu k jihu za náměstím klesá a tím i výše skalních stěn se snižuje až po plynulé splynutí svahu s terénem pod městem na jihu. Zbudování hradby na hraně svahu a nad skalou v této části vyloučila parkány. V úseku jihovýchodním, jižním 7, část úseku JZ 6, hradba u kostela sv. Václava přestavěna, zbořením skupiny domů před kostelem z fragmentu brány a hradby. Zůstala jen část zdiva zasypaná v parku. Západní část postavena na svahu, západně od severního torza, v místech hostince se hradba zalamovala a pokračovala v linii terasy před školou Na hradbách po dnešní čp. 224, budova děkanství. pod školu byla nahrazena novou opěrnou zdí a nájezdní rampou nového výjezdu. Dále k jihu čp. 224 a v návaznosti na ně se zachovala část hradby v nověji upravené zdi před kostelem sv. Petra a Pavla - čtverhranná bašta včleněna do budovy děkanství. Pokračující část hradeb byla přerušena výstavbou gymnázia, dále k jihu pokračuje od západní polokruhové bašty pouze ve snížené, mnohokráte přestavované části až po kostel sv. Václava. Parkán před přístupnější západní hradbou byl upraven patrně až v raně barokní době. Průběh tohoto parkánu širokého přes 10 m lze dobře sledovat ve zlomech svahu, včetně náznaku sypaného polokruhového dělového opevnění (úseky 4,5,6). Hradby se nejlépe zachovaly ve východní části, u kláštera a hranolové bašty - hladomorny, až do výše 6-7m. Ostatní úseky mimo fragment sever, jsou podstatně nižší, případně značně přestavěné. Hradby byly stavěny ve 14. století, brzo po královském vysazení města, pro spory s klášterem byla stavba přerušena v letech 1357-59. Po urovnání sporů stavba pokračovala až po jejich dokončení. Opevnění baštami je částečně dodatečné, jak naznačuje objem bašty na východní straně ve vzahu k hradbě, který je až pozdně gotický. Opevnění města a kláštera bylo pravděpodobně propojeno, klášterní pevnost však byla do města oddělena jak příkopem, tak vlastním mohutným opevněním. Na severu byla velká brána, která zanikla beze stop, malá branka byla situována na východní straně a nelze vyloučit, že torzo branky u hladomorny je s ní totožné. jižní brána, pohlcena z části blokem domů před kostelem sv. Václava, se po zboření těchto domů zachovala v části základů. Pohledový plán z 18. stol. zachycuje dobře městské fortifikace. Dle tohoto plánu na západní straně města, jižně od kostela sv. Petra a Pavla čtyři půlkruhové bašty, severně od kostela byly čtyři hranolové bašty, půdorysně odpovídající části zachované v čp. 224 (děkanství). Na východní straně uvedený pohledový plán zachycuje čtyři hranolové bašty, ze kterých se zachovala pouze nejsevernější u branky. Opevnění kláštera uzavřelo SV nároží půdorysu města skupinou věží s opevněným kostelem a příkopem, který klášter a město na jejich ostrohu oddělil od přístupu ze severu. K devastaci hradeb došlo postupně v 18. a 19. století. Později jejich torzo bylo doplněno vybudováním nových opěrných stěn z pečlivě opracovaných kvádrů, schodištěm na východě a úpravou terénu i ramp v západní části u škol, kde vznikl v prostoru parkánu park. V dnešní době se hradby postupně rozpadají především v původních nejstarších částech.