městské opevnění

Systém středověkého opevnění je částečně dochovaný jako samostatně stojící zdi, částečně ve zdivu domů, které byly k hradbě přistavěny. Městské brány se nezachovaly. Původní hradby měly vnitřní vyšší zeď a vnější opatřenou 11 baštami a věžemi městských bran. Hmota zdiva je na líci vyzděna z lomového kamene, na rozdíl od zdí mezi domy se zanedbatelným podílem místního nekvalitního červeného pískovce. Severní úsek se v celistvosti dvou hradeb zachoval v zahradách a zadních zdech domů ve Ztracené ulici a v několika větších fragmentech také na konci parcel ulice Zámecké (za městským úřadem). Za domy ve Ztracené ulici se zachovala také neomítnutá bašta se střílnovými okénky (nadstřešená plochou plechovou stříškou) a terénní val ke školnímu hřišti. Východní úsek ve zdivu některých domů ulice Zámecké, zachovány také valy a vysoká část s korunou, krytou pískovcovými deskami, na parcele č. 224. Jižní úsek – v jihovýchodním rohu je vložen zámek s vlastní ohradní zdí, takže hradba pokračuje až ve farské zahradě a pak ve fragmentech za domy v ulici Farní. Na jihozápadním rohu je zachována „rybářská bašta“ se střechou krytou šindelem. Západní úsek se dochoval v rekonstruované části v ulici, vybíhající do tržiště v polovině ulice Cihlářovy. Také v zadních traktech domů v ulici Marxově jsou zbytky hradebních zdí. Rekonstruovaná a omítnutá je také druhá dochovaná bašta s šindelovou střechou.