městské opevnění

Městské hradby - mimo část severní, zámecké opevnění - byly v úsecích východ, jih a západ zcela nepřístupné, založené na skalních výchozech, kolmé stěny, nebo nad strmým svahem. Od severu se do města vstupovalo Krajskou branou, ze které se zachovaly základy ve vstupní rampě města a gotické oblouky. Obranný systém Krajské brány posilovala věž Zázvorka, šatlava - nyní čp. 1210, ale i dům čp. 1212. Na protilehlé straně náměstí - jižní - nad srázem byla situována Horská brána, na kterou navazovala hradba. Hradba s půlkruhovými baštami a dvojicí vodárenských věží (zámecká vznikla přestavbou bašty). Parkán vznikl jako romantická terasová zahrádka a nebyl součástí opevnění. Hradební systém města se poměrně dobře zachoval, pouze některé úseky hradeb byly sníženy, nebo druhotně upraveny. Areál sestává: Městské opevnění úsek východ, jih, západ 2912/1; Vstup do města se základy Krajské brány, s gotickými oblouky - hlavní příkop 2912/2; Hradby východ od čp. 1212 - 1246 2912/3; Městské opevnění od čp. 1246 po kostelní věž Nejsvětější Trojice 2912/4; Bašta jihovýchod s altánkem 2912/5; Městské opevnění úsek jih od věže kostela Nejsvětější Trojice po baštu 2912/6; Městské opevnění s baštou jižně, v horní části upravena v altán čp.1294 2912/7; Městské opevnění jihozápad od bašty jižně po prostor horské brány 2912/8; Městské opevnění pd čp. 1234 po čp. 1248 farní baštu - západ 2912/9; Městské opevnění západ od čp. 1247 - po vodárenskou věž - zámku 2912/10; Městské opevnění západ systém teras vinic, západ tvořící podnož hradeb 2912/11.