městské opevnění

HRADBY: hradební zdi, zachované v jednom okruhu na elipsovitém půdorysu kolem historického centra, jsou tvořeny zdmi, zděnými převážně z lomového kamene, v některých částech dozděné cihlami. Hradby se dochovaly hlavně na jihozápadní a severozápadní straně města a to ve výšce několika metrů. Přiléhají k nim domy a někde se tak staly součástí jednotlivých budov. V úseku za augustiniánským klášterem a za synagogou jsou dochovány spíše rozvaliny hradeb a části valů, na kterých se nacházejí zahrady domů. Hradby byly z litého zdiva, z vnější strany obezděny většími lomovými kameny. Hradby se zachovaly v následujících úsecích: Východní - za domy od bývalé Jaroměřické brány k severu v zahradách domů, které k hradbě někdy bezprostředně přiléhají - těleso hradeb začíná ve štítové zdi pozdně barokního domu čp. 224 na parcele 148 a pokračuje průběžně v různé výši až k parcele 74. Severozápadní úsek za augustiniánským klášterem - téměř rozbořené zdivo, zachovalo se jen několik metrů, které jsou zpevněné a přiléhají k budově prelatury kláštera. Jinak byly na hradbách vybudovány garáže a část hradby je pojata do zdiva konventní budovy, kde ještě v době baroka měli mniši zákaz prolomit okna. Západní úsek hradeb od věže je zachován nejlépe, po nedávné opravě a dozdění hradby do výše 4 m je ale dnešní stav nepůvodní (parcely 143 - 41).