městské opevnění

Opevnění města bylo tvořeno hlavní a parkánovou hradbou. Na ně navazoval příkop a val, který byl obezděn další zdí. Hlavní hradba byla až 1,8 m široká a 6-8 metrů vysoká, parkán byl široký 10-11 m, parkánová hradba byla silná 70 cm, vodní příkop byl široký 13-15 m. Příkop dnes dosahuje hloubky 3 m, ale býval patrně hlubší. Na vnější straně byl příkop obezděn zdí šířky 70 cm, která zároveň zpevňovala líc valu. Na severní a jižní straně se nacházely dvě velké brány, na východní a západní straně byly dvě menší branky pro pěší. Hlavní i parkánová hradba byly zpevněny baštami Opevnění se dnes nejlépe zachovalo na východní, severní a jižní straně, na západní straně zůstaly pouze malé části. Na severozápadní straně byl součástí opevnění hrad. V Soběslavi se dochoval cenný systém městského opevnění. Zachovány zůstaly hlavní a parkánové hradby i vnější obezdívka příkopu. Zejména na východní straně najdeme rovněž zachované bašty, na řadě míst je dodnes dobře patrný prostor bývalého parkánu a příkopu. Dochované zbytky městského opevnění jsou významným urbanistickým prvkem historického jádra.