městské opevnění

Městské opevnění, zděné z lomového kamene, se dochovalo fragmentárně za domem čp.88 (přistavěny garáže) a dále souvislejší úsek hradby od hranice parcely domu čp.202 až 215 (za zahradami). Souvislejší dochované úseky ve zdi zahrady děkanství, za klášterními zahradami (rekonstruovaný úsek). Z opevnění horního města se dochovala Červená věž a zbytek zdi za čp.4,5,6 K.V.Jeřábka. Za čp. 88 zachována zeď do výšky cca 3 m, koruna zdiva narušena povětrností. Nejdelší zachovaný úsek se dochoval za děkanstvím a za klášterními zahradami. Zeď je vysoká kolem 3 m a je vyzděná z lomového kamene. Po rekonstrukci klášterních zahrad je v dobrém stavu. Tzv. Červená věž patří dnes do areálu restaurátorské školy. Čtyřboká, vyzděná z lomového kamene, s korunou z cihelného zdiva. Nároží jsou armována. Uvnitř se nacházejí tři patra. V 1.a 3. je valená klenba. Ve východní stěně je pozdější vchod do 1. podlaží (zazděný), vpravo další do druhého podlaží a erbovní deska se znakem Kostků z Postupic. Nově nadstřešeno lehkou sedlovou krovní konstrukcí, vloženo horní dřevěné patro, vytvořeno dřevěné zábradlí s křížícími se železnými profily. Za proboštstvím zachována část hradeb i s baštou, se zaslepenou střílnou a kuželovitou střechou. Koruna zdiva je pokryta prejzy. Ve hradební zdi za klášterními zahradami je osazen náhrobník s textem, upozorňujícím na Karla Viléma Světelského z Lichtenelusu, litomyšlského hejtmana, zemřelého v r. 1723. Úsek za domem čp.135 nezpřístupněn - současný stav nezjištěn.