městské opevnění

Městské opevnění probíhá na obvodu historického jádra města. Fortifikační systém byl tvořen hlavní hradbou se segmentovými, dovnitř uzavřenými věžemi (výjimečně, nad Podměstským rybníkem, odlišný půdorys), dále čtyřmi branami, parkánovou hradbou s baštami různého typu a s brankou, příkopem a vnějším valem. Některé poznatky nasvědčují tomu, že alespoň na části obvodu města stála na koruně valu třetí hradba a že před tímto valem byl vyhlouben ještě další příkop a nasypán další val. Z fortifikačního celku se k dnešku dochovaly úseky hlavní hradby s několika věžemi, věž bývalé Brodské brány, úseky parkánové hrady s několika baštami a brankou, úseky deprese příkopu a úseky valu. Památkový soubor se skládá z těchto částí (srov. jednotlivé evidenční listy): 1) hlavní hradba s věžemi 2) parkánová hradba s baštami 3) věž Brodské brány (tzv. Otakarova bašta) 4) příkop 5) val