městský dům

Přízemní objekt na obdélném půdorysu, zděný z lomové opuky, na průčelí opatřený jednopatrovou štítovou zdí, přesahující šířku objektu. Střecha mansardová, krytá eternitem (pův. šindelem). Částečně podsklepeno. Exteriér: Empirové průčelí je celkem šestiosé, pravidelně členěné, se zřetelnou cezurou mezi pětiosou šířkou domu a jednoosým průjezdem po levé straně. Přízemí vedle průjezdu člení sled mělkých půlkruhových výklenků na způsob slepé arkády, v nichž jsou vložena výš-kově obdélná okna s šestidílným členěním, vyjma střední osy, kde je zapuštěný vstup a pravé osy, ve které je vloženo kamenné ostění bývalého výkladce s krámcovými okenicemi. Vrata i dveře jsou novodobé. Patro odděluje profilovaná kordonová římsa, na níž dosedá architektura slepých žaluziových oken. Tvoří ji kazetové parapetní výplně, šambrány a nadokenní výplně s profilovanými římsami, spojené do jednoho celku. Fasádu ukončuje korunní římsa druhotně zjednodušeného profilu, doplněná charakteristickým zubořezem. Na ostatních stranách objektu nejsou původní omítky či povrchová úprava zachovány, plochy stěn jsou nahozeny hrubou jednovrstvou nehlazenou omítkou, původní okna a venkovní dveře nedochovány. Na fasádě do vjezdové uličky se uplatňují v zadní části vystupující pilířky, které by mohly indikovat původní bedněné výplně hospodářského prostoru. Ve střeše v dolní části vystupuje nad uličku původní seníkový vikýř sedlového tvaru.