městský dům

Exteriér: Jednopatrový dům v řadové zástavbě náměstí, jehož objem sestává ze dvou nestejných souběžných hmot krytých valbovými střechami a z krátkého přízemního dvorního křídla, které bylo zkráceno o ubouraný hospodářský objekt. Uliční průčelí je sjednoceno šestiosou fasádou, zejména v 1. patře s unifikovanou podobou obdélných lícových šestitabulkových oken. Z architektonické výbavy průčelí se zachovaly pouze nadpražní římsy oken v patře, jednoduchý stuhový vstupní portál s ušima a ležatým nadsvětlíkem, profilovaná kordonová a hlavní římsa, podložená zubořezem. V pravé dvojosé části oživuje přízemí skříňový výkladec, ostatní výkladce a vstup v přízemí jsou novodobé, bez výtvarné hodnoty. Uvedená dvojosá část domu tvoří hloubkový trakt s valbovou střechou, vystupující i do dvora jako kratší křídlo, přiléhající k úzké mezidomovní proluce. Zadní i boční fasáda této části domu je vyzděna poměrně jednotně z lomové opuky, v přízemí s charakteristicky zaobleným nárožím. Dvojosá zadní fasáda má nad okny přímé cihelné záklenky (překlady), nad přízemím doplněné o segmentové vylehčovací záklenky. Z levé okenní osy v přízemí byl druhotně zřízen nevzhledný provozní vstup, okno vedle něj je zazděno luxfery. Nejzajímavější částí fasády je pozdněgotický segmentový přetínavý portál, druhotně zapojený do průčelí, které na něj reaguje segmentovým záklenkem. Portál vede do polozapuštěného sklepa, kam sestupuje po několika kamenných stupních, původně překrytých přístřeškem. Boční průčelí domu členěné jen okny a vyžlabenou římsou je zachováno se zbytky originálních omítek. Plochy byly pojednány hrubší stékavou strukturou, v níž se uplatnily hlazené pásové šambrány oken, doplněné profilovanou štukovou parapetní římsou (úprava zachována v 1. ose v patře při náměstí). Fasáda navazující souběžné hmoty pod druhou valbovou střechou se téměř neuplatňuje, je překryta přístavbou schodiště do patra (opět opukové zdivo s přímým cihelným záklenkem okna a nad ním novodobý balkonek, v koutě navíc doplněn novodobý cihelný patrový přístavek wc). Dvorní křídlo, přiléhající k levé straně dvorního průčelí, má do dvora předloženou krytou arkádovou chodbu o dvou půlkruhových obloucích, opět z opukového zdiva. Čelní stěna křídla, po odbourání navazujících chlévů či stodoly, nese stopy zaklenutí – čelo plackové klenby a ústupek pro zastřešení. Navazující půda s opukovou nadezdívkou byla druhotně zaslepena do podoby štítu vyzděného z moderních cihel. Dispozičně jde o dvě souběžné samostatné jednotky. Širší západnější je trojtraktová, s úzkou středovou průchozí chodbou do dvora; východnější je jedno až dvoutraktová, s obchodem při průčelí a hlouběji navíc s chodbou při fasádě. Širší dispozice má při pohledu z ulice vlevo krám se stlačenou valenou klenbou o dvojici vstřícných trojbokých výsečí, na nějž do hloubky navazuje čtvercový prostor s valenou klenbou a dále do hloubky nepřístupný prostor. Chodba je klenuta valeně, se sledem styčných trojbokých výsečí s půlkruhovými čely. Trakt na druhé straně chodby obsahuje v přední části plochostropou prodejní místnost s omítaným rákosovým podhledem, za ní kromě vstupu do sklepa další provozní prostory, končící skladovací komorou s příčně položenou valenou klenbou s 1 párem vstřícných výsečí a oknem do původní fasády (nyní na schodiště), opatřeným kovanou mříží. Dispozice „druhého domu“ vpravo obsahuje při průčelí krám zaklenutý za sebou dvěma poli plackové klenby do pasů, založenými do patek ve zdivu, vzadu ve dvoře je polozapuštěný, hloubkově předělený sklep se stlačenou valenou klenbou prolomenou pětibokou výsečí nad oknem, vše z opukového omítaného zdiva. V 1. patře je dispozice společná, schodištěm přistavěným do dvora a jeho dovnitř zalomenou šíjí se vstupuje do centrální plochostropé haly při nádvoří. Do ní je vložen směrem k průčelí blok valeně klenuté místnosti, v současnosti využité pro wc a koupelnu, nad níž je umístěn průlezný komín. Kolem jsou vytvořeny čtyři samostatné plochostropé byty o dvou místnostech, s pokoji do náměstí a do boční uličky. Zajímavostí jed-noho bočního bytu je samostatný úzký ukládací prostor se stoupavou valenou klenbičkou, osvětlený drobným okénkem, zřejmě pod schodištěm. Mezi dvěma bočními byty je situován vstup na schodiště na půdu, opatřený dveřmi z kovových plátů, na rubu s rámovou konstrukcí a diagonálním vyztužením, na lící s plechovou rozetou. Do prostoru druhé půdy a podkroví nad dvorním křídlem se vstupuje po pravé straně haly také plechovými dveřmi. Byty jsou vybaveny dveřmi převážně z 2. pol. 19. století, v obložkových šambránách, s profilovanými výplněmi a původními závěsy. Původní okenní křídla jsou zachována v místnostech při průčelí do náměstí, kde jsou osazena na vnitřní straně špalet vysokých segmentových okenních nik. Vyznačují se profilovanými rámy, šestidílným členěním a uzavíráním pomocí otočné tyče s petlicí a zapuštěnými závěsy s úzkými žaludovými konci. Podlahy místností jsou převážně prkenné, v hale betonová dlažby, stropy dřevěné s omítaným rákosovým podhledem. Do podkroví západnější střechy se vstupuje jakousi předsíní v úrovni z haly v 1. patře. V ní je stěna dvorního průčelí otevřena do krovu nad dvorním křídlem širokým pasem, který je dodatečně zabedněn. Dřevěným schodištěm z předsíně vystoupáme do širokého nečleněného podkroví vymezeného nízkou opukovou půdní nadezdívkou. Konstrukce krovu je subtilní, vaznicová, sloupky s pásky doplňují šikmé vzpěry. Po jedné straně zachovány vysoké námětky. Krov nad dvorním křídlem je druhotně přiložený k fasádě, hambalkový, nezajímavý. Podkroví užší valbové střechy má novodobý krov z řezaných trámků, konstrukce je vaznicová, se sloupky v podélném rámu, ztuženými pásky a šikmými vzpěrami. Sklep, zachovaný pod širší hmotou domu, je hloubkově orientovaný, s čelem do náměstí, přístupný zalomenou šíjí se schodištěm ze zadní části chodby. Prostor vykazuje vývojové změny, neboť v čele hlavního vstupu je vložen kamenný dělící blok, snad k podepření stěny chodby v přízemí. Obvodové stěny i valená klenba jsou opět z lomové opuky, paty zdiva místy přímo vylámány z opukového podloží. Přední sklep úzký, půlkruhově zaklenutý, střední část má plošší stlačenou až segmentovou klenbu, vstup segmentový, zdivo obsahuje druhotně zazděnou kamennou stojku.