městský dům

Nárožní pětipodlažní dům s jedním širokým obloukem podloubí do náměstí a s podélným průčelím do Klicperovy ulice. Průčelí do náměstí má symetrické řešení se zvýrazněním střední osy. V přízemí je otevřeno prostým segmentovým otvorem loubí s hranolovými pilíři na kamenných hranolových patkách. Hladká plocha přízemí volně přechází do 1. patra, které je tříosé s širším, téměř čtvercovým oknem uprostřed a dvěma užšími stojatými okny po stranách. Okenní výplně děleny vždy na 3x3 pole nejsou již původní, zachovávají pouze náznak původního provedení s diagonálním křížením v krajních tabulkách. Okna jsou osazena ve špaletě, bez šambrán. Pásová kordonová římsa odděluje tuto podnož od odlišně řešené navazující třípodlažní části. Její střed tvoří lehce vydulý rizalit v každém patře s řadou pěti úzkých oken, svisle rastrovaný úzkými plastickými žebry mezi okny. Okenní výplně jsou členěny pevným příčníkem v horní třetině, přičemž vrchní čtvercové pole má ještě kosočtverečnou výplň, osazena jsou ve špaletě. Rizalit, který je vložen mezi dvě krajní hladké, nečleněné pilíře se projevuje již zalomením kordonové římsy a 2x odstupněným vykonzolováním pod římsou. Výškově mírně přesahuje do posledního podlaží, které v jeho šířce mírně ustupuje mezi oběma nárožními pilíři a tvoří nepravou mansardu, krytou původně eternitovými šablonami, nyní plechem. Z lehce šikmé plochy mansardy vystupuje podélný vikýřek s trojicí čtyřtabulkových okének. Nárožní pilíře jsou přes celou výšku tohoto podlaží pročleněny úzkými obdélnými poli, mělce ustupujícími v líce. Šířce pilíře odpovídají vždy 2 svislá pole, u pravého pilíře přechází tento rastr i přes oblé nároží do bočního průčelí. V obou krajních polích po stranách mansardy vyplňuje šířku obdélníku vždy 1 vysoké okno se 6 tabulkami. Průčelí ukončuje 2x odstupněná hranolová římsa s atikovými nástavci nad krajními osami. Jejich původní úprava byla omítaná s rytými vlnovkami, dnes oplechována a zastřešena nízkými stanovými stříškami. Průčelí do Klicperovy ulice má s výjimkou přízemí téměř symetrické řešení s úzkými nárožími a dvěma trojbokými arkýřovými rizality uprostřed. V přízemí se vlevo uplatňuje segmentový oblouk podloubí na nečleněných hranolových pilířích s patkami, následují dva široké obdélné výkladce obchodu s ocelovými výplněmi napodobujícími původní řešení a horním pásem s kosočtverci. Výkladce stejného provedení, ale v segmentovém rámu jsou provedeny v celé šíři čelní stěny v podloubí. V ose pravého arkýřového rizalitu je umístěn hlavní vstup ve 3x pravoúhle odstupněném portálu. Omítky – umělý kámen s vysokým hranolovým soklem a ukončeným nadpražní deskou, jež po stranách přechází v plochý pásek, prosklené, ve špaletě zapuštěné nadpraží všech otvorů. Vstupuje se po 3 kamenných stupních k dřevěné, prosklené, ve špaletě zapuštěné příčce s jednokřídlými dveřmi uprostřed, a dvěma užšími poli s úzkými obdélnými vpadlinami po stranách. Průběžný nadsvětlík je prosklen v 2x8 tabulkách fasetovými skly, stejně jako oválná nedělená výplň horní části dveřního křídla, chráněná z líce prostou mřížkou, kdežto čtveřice stojatých obdélných výplní v dolní části dveří je plná. Zbývající dvě pravé osy přízemí vyplňují 2 mohutná obdélná okna, členěná na 4 svislá a 3 vodorovná pole, přičemž střední pás má kosočtverečné výplně. K zasklení bylo použito různých druhů plasticky vzorovaného skla. Pravé okno má částečně odsekaný parapet pro dodatečné osazení otevíravé ocelové mříže. Podnož přízemí a 1. patra je i na tomto průčelí oddělena kordonovou římsou, která je však uprostřed 1. patra přerušena předstupujícím útvarem zmíněných trojbokých arkýřů, které jsou v tomto podlaží propojeny v jeden celek a lehce vydulým středem, nad nímž je balkon. Po levé straně tohoto rizalitu je v 1. patře trojice obdélných oken, rozměrově shodných s krajními okny v průčelí do náměstí, shodně osazených celohliníkovými výplněmi. Z obou středních arkýřů se zde uplatňují pouze dvě stěny, vnější s jednokřídlým oknem s kosočtvercem zdobeným nadsvětlíkem, vnitřní s obdobným dvoukřídlým oknem, mezi nimi je vydulá část s širokým pásovým otvorem s pěticí úzkých stojatých oken (shodných s arkýřovými), oddělených mezi sebou pilířky s půlválcovými příložkami, v horní části zdobenými svislým rýhováním. Celek předstupujícího rizalitu je podepřen asi 15 cm vysokou ustupující deskou se čtvercovým kazetovým podhledem. Zbývající dvě osy vpravo od rizalitu vyplňují okna stejné šířky jako v přízemí, ale nižší o jednu řadu tabulek. 2. a 3. patro mají shodné provedení: střídání vystupujících rizalitů a vpadlých ploch, čemuž odpovídá i provedení posledního podlaží s úseky nepravé mansardy mezi ukončením rizalitů. Každé ose ve 2. a 3. podlaží odpovídá jedno okno, krajní rizality mají okna dělená na 2 vodorovná pole s kosočtverci, okna rizalitů byla výše popsána, střední osa má okno dělené na 3 svislé x 2 vodorovné tabule, opět s kosočtverečným motivem v horní části. Balkón v 2. patře má plný zděný parapet se dvěma ležatými obdélnými otvory uprostřed, vyplněnými ocelovou páskovou mřížkou pod parapetní římsou. Poslední patro s nepravou mansardou se tří až čtyřdílnými obdélnými vikýři s plechovou krytinou má ukončení nárožních rizalitů řešeno obdobně jako hlavní průčelí, t.j. pročleněním úzkými vpadlými obdélnými poli, uprostřed s trojicí vysokých oken. Střední rizality, které jsou zde pětiboké vzhledem k ustupující rovině mansardy, mají v čelní straně dvě čtyřtabulková okna v obdélných vpadlých polích a po stranách po jednom čtyřtabulkovém okně v obdélném poli. Tyto rizality jsou ukončeny deskou římsy tvaru kruhového segmentu posazenou o něco níže, než je průběžná hlavní římsa celého objektu. Symetrie průčelí je podtržena vyvážením šířky oblého nároží vlevo úzkým pásem prodlouženého průčelí vpravo, s odpovídající částí mansardy.