městský dům

Jednopatrový zděný dům, hloubkově orientovaný, na jižní straně náměstí se do průčelí obrací mansardovou střechou, kterou prostupuje v pozadí příčné sedlo, navazující hřebenem na sousední dům. Krytina nepůvodní, napodobuje starší břidlici. Jednotně řešené průčelí se skládá z hlavní pravidelně členěné, v patře čtyřosé hmoty a z úzkého, půdorysně ustupujícího přístavku se vstupem, vloženého do mezidomovní uličky. Přízemní podnož s kvádrovou rustikou je podtržena pískovcovým soklem s okénky sklepa a ukončena mezipatrovou římsou. Trojice výškově obdélných oken v hladkých lištových šambránách na parapetních římsách je rozložena ne zcela pravidelně. Střední okno zdobí klenák s motivem kotvy. Okna mívala čtyřkřídlé členění, nynější dvoukřídlé šestitabulkové provedení pochází z poslední rekonstrukce. Hladce omítané patro člení 5 pilastrů s římsovými sokly a hlavicemi na 4 pole s vysokými obdélnými okny. Okna mají stuhové šambrány s ušima, na parapetní římse a trojúhelně zalomené nadokenní římsy. Obdélné parapetní plochy zdobí mělké obdélné výplně s odsazenými zaoblenými rohy. Ve starší úpravě mívala okna ještě štukové klenáky v nadpraží. Pilastry nesou výraznou profilovanou korunní římsu. Úzký krček mezi domy svým historizujícím provedením navazuje na hlavní hmotu, avšak patro je nasazeno níže. Přízemí je prolomeno pravoúhlým průjezdem s dřevěnými vraty, nad nímž je nasazen parapet s výplní opakující motiv hlavní hmoty. Na něj dosedá půlkruhově zaklenuté vysoké okno s profilovanou šambránou na parapetní římse. Okenní útvar je zakončen krátkou nadokenní římsou. Úzkou stěnu původně lemoval lisenový rám. Tato fasáda je zakončena římsou a volutovým štítkem s motivem okulu, završeným trojúhelným frontonem.